D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.12.2022, Trojica pripadnika SAO Krajine prijavljeni za dvostruko silovanje 28-godišnje žene u Sunji

Svirepi zločini iz ljeta 1993. i proljeća 1995. godine na sunjskom području u kojem je žrtva bila hrvatska državljanka, koja je tri puta silovana, rezultirali su krivičnom prijavom koju je podnijela sisačka policija u koordinaciji s Odjelom za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, piše Hina, ne objavljujići imena prijavljenih.

Prema krivičnoj prijavi zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, krivično će odgovarati muškarci koji su u vrijeme zločina u ljeto 1993. godine imali 37 i 42 godine, a treći je u inkriminiranom periodu, na proljeće 1995, bio star 36 godina.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja kako su tad 37-godišnjak i 42-godišnjak, tačno neutvrđenog dana, u ljeto 1993. godine, na privremeno okupiranom području u mjestu blizu Sunje, za vrijeme trajanja oružanog sukoba hrvatske vojske i srpskih paravojnih formacija tzv. Republike Srpske Krajine (RSK) na području Republike Hrvatske, naoružani i odjeveni u vojnu uniformu kao pripadnici paravojnih oružanih formacija tzv. RSK tokom noći došli u porodičnu kuću u kojoj je stanovala tad 28-godišnja hrvatska državljanka (civil) te uz prijetnju oružja nad njom izvršili nasilni spolni odnos – navode iz sisačke policije, a prenosi Hina

Policija je još utvrdila i da je na proljeće 1995. godine muškarac star 36 godina kao pripadnik paravojnih formacija tzv. RSK takođe odlučio posjetiti dom iste žrtve. Bio je naoružan i odjeven u vojnu odoru te je ženu silovao.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.