D.I.C. Veritas

е-Veritas, 07.12.2022, У Загребу идентификовани посмртни остаци двије особе нестале у рату деведесетих

У организацији Министарства хрватских бранитеља 7. новембра 2022. на Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу проведена је завршна идентификација посмртних остатака из Домовинскога рата те су идентификовани посмртни остаци двије особе насилно одведене 1991. из Борова Насеља током Битке за Вуковар, објављено је на интернетској страници хрватског Министарства бранитеља.

Посмртни остаци “хрватског бранитеља” Ивана Шпанића и цивилне жртве Иве Радмана пронађени су и ексхумирани 22. септембра 2022. из појединачне гробнице у Бршадину у близини Вуковара, на локацији „Паљевина канал“.

Уз чланове породице, идентификацији посмртних остатака присуствовали су потпредсједник Владе и министар хрватских бранитеља Томо Медвед и директорка Управе за заточене и нестале Ивона Палтриниери те проф. др. сц. Милован Кубат из Завода за судску медицину и криминалистику у Загребу и др. мед. Анто Блажановић, равнатељ Националне меморијалне болнице „Др. Јурај Њавро“, као и предсједница “Савеза удруга обитељи заточених и несталих хрватских бранитеља” Љиљана Алвир.

Након данашње идентификације, Република Хрватска путем Министарства хрватских бранитеља трага за 1821 особом несталом и смртно страдалом током “Домовинскога рата”, од којих 515 чине особе нестале и смртно страдале на подручју Вуковарско-сријемске жупаније, наводи се у саопштењу Министарства бранитеља.

Исто министарство је на својим страницама десетак дана раније објавило да су на истом заводу идентификовани посмртни остаци осам “несталих и смртно страдалих особа у Домовинском рату”, чији су “посмртни остаци пронађени и ексхумирани на подручју Сисачко-мославачке, Личко-сењске те Задарске жупаније”, без навођења њихових имена. Међу овим идентификованима, према Веритасовим сазнањима , сви су били српске националности и нестали су у хрватским акцијама “Бљесак” и “Олуја”.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.