D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 8. april

1991.

* U Zagrebu je održan centralni predizborni skup HDZ-a na kojem je govorio predsjednik ove stranke Franjo Tuđman. Na mitingu su predstavljeni  i kandidati ove stranke za buduće zastupnike Sabora Hrvatske.

* Juče je počelo pred vojnim sudom u Zagrebu suđenje Martinu Špegelju. Takođe počelo je suđenje i sedmorici Virovitičana zbog ilegalnog uvoza oružja, u odsustvu. Suđenja su odložena zbog protesta građana Zagreba ispred zgrade suda.

 * Kod Donjeg Lapca izgorjela vikendica Milana Đukića, jednog od osnivača Srpske narodne stranke u Zagrebu.

 

1992.

 * U Zemuniku stradali su od protivpešadisjke odskočne mine:  poručnik 63. padobranske Veso Novaković (1965) i vojnik  Milovan Ciganović (1972).

 1994.

* Skupština RSK ratifikovala je Sporazum krajiških i hrvatskih vlasti, potpisan 30.marta u ruskoj ambasadi u Zagrebu.

* Eksplodiralo je vojno skladište “Duboki Jarak” u blizini Sesveta. U vazduh je odletjelo čak 400 tona oružja.  Proglašena je opšta opasnost i naređena je evakuacija, a epilog ove tragedije bilo je šest poginulih vojnika, dvadesetak povređenih civila i projektili razbacani po Dugom Selu, Dubravi, Ravnicama i Svetom Ivanu Zelini. Detonaciju je čuo cijeli Zagreb i okolica. Istraga ovog događaja je proglešena vojnom tajnom. Inače to je bilo vojno skladište JNA nad  kojim  su hrvatske snage u septembru 1991. preuzele kontrolu i tada je, po izvještajima JNA, rečeno da je tu zaplijenjeno oko 13.000 automatskih pušaka, stotinak topova i minobacača raznih kalibara, 80-ak raznih transportnih vozila i oko 900 do 1.000 tona minsko-eksplozivnih sredstava, te ogromne količine municije i vojne opreme u rasponu od kaciga i konzervisane hrane pa do kancelarijskog materijala.

 

1995.

* Predsjednik hrvatskog Sabora Nedjeljko Mihanović izjavio je da u Hrvatskoj nema ratnih zločinaca, jer je Hrvatska napadnuta pa Hrvati nisu mogli da počine ratne zločine. On je ovim potvrdio tezu koju je nedavno zastupao predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske, Milan Vuković, da su Hrvati vodili odbrambeni rat i da zato nisu mogli počiniti ratne zločine.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.