D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08.07.2024, ŽS u Zagrebu: glavni pretres u predmetu protiv opt. Stojana Kovačevića

Pred Županijski sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za glavni pretres  u krivičnom predmetu protiv optuženog Stojana Kovačevića (1964) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužnicom od 6. oktobra 2022. tereti opt. Stojana Kovačevića da je tačno neutvrđenog dana krajem oktobra 1991. godine u Graberju, na privremeno okupiranom području opštine Petrinja, tokom trajanja međunarodnog oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih jedinica Republike Hrvatske i oružanih formacija SAO Krajine, kao pripadnik Teritorijalne obrane Dvor, naoružan automatskom puškom došao u dvorište porodične kuće u kojoj su živjele dvije ženske civilne osobe hrvatske nacionalnosti (Katarina Ovanin i Barica Kušan), te u cilju nezakonitog oduzimanja traktora, protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama, ispalio više hitaca iz automatske puške i ubio dvije civilne ženske osobe hrvatske nacionalnosti koje su tamo stanovale i uzeo traktor u vlasništvu jedne od njih.

Protiv optuženog Kovačevića postupak se vodi u odsustvu pošto je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Optuženi je zamolbenim putem ispitan u Beogradu pred Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, kojom prilikom je naveo: “Koliko je meni poznato, Hrvatska puno ljudi koji žive u Srbiji lažno optužuje. No, moja je savjest čista. Nisam to učinio. Nemam više što za reći, a na pitanja ne želim odgovarati”, bilo je sve što je Stojan Kovačević u svoj odbrani htio reći, navodi se u hrvatskim medijima.

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.