D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.01.2020, Saopštenje povodom hapšenja Srbina Milenka Đurđevića u Švedskoj

Prije četiri dana (5. januara 2020.) na aerodromu u Malmeu, švedska policija uhapsila je Srbina Milenka Đurđevića (1970) na osnovu međunarodne potjernice raspisane od strane hrvatskog pravosuđa, zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u ratu 90-tih godina na području Vukovara. Milenko je juče popodne izveden pred sudiju za ekstradicioni posutpak, koji ga je zadržao u kestradicionom pritvoru.

Prema podacima koje smo danas dobili od porodice, Milenko je uhapšen dok je čekao let za Tuzlu, gdje su ga čekali rođaci i prijatelji sa kojima je trebao proslaviti Hristovo rođenje po julijanskom kalendaru. Putovao je sa danskim pasošem, u kojoj državi živi još od 1998, kada je i dobio azil kao proganjano lice u Hrvatskoj.

Prema dokumentaciji kojom raspoleže Veritas, protiv Milenka i još 8 osoba Županijsko državno odvjetništvo u  Vukovaru podiglo je optužnicu 4. septembra 2007. godine, koja ih tereti da su od početka avgusta 1991. do kraja februara 1992. u Petrovcima, u prostorijama milicije SAO Krajine, kao pripadnici milicije i paravojnih jedinica, protupravno privodili, zatvarali, ispitivali, tukli i na druge načine zlostavljali civilne osobe, s tim da se Milenko tereti za učestvovanje u fizičkom maltretiranju dviju osoba (Vladislava Monara i Željka Varge). Pomenutom optužnicom, pored Milenka, još su optuženi: Nikola Radojčić, Miroslav Ivan, Vojislav Buzaković, Predrag Stojčević, Dragan Žakula i Duško Samardžić, svi u odsustvu, te Željko Vujić, u prisustvu. Branioci po službenoj dužnosti svih optuženih podnijeli su prigovore protiv optužnice, ali ih je Županijski sud u Vukovaru rješenjem od 3. aprila 2008. odbio kao neosnovane.

Dana 9. juna 2011. godine Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Vukovaru razdvojilo je krivični postupak u odnosu na optuženika Željka Vujića, ali je, nakon prvog rošišta za glavni pretres,  obustavilo postupak protiv njega zbog  smrti.

Predmet je u međuvremenu, zbog promjene u nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina, ustupljen Županijskom sudu u Osijeku, koji je prije mjesec dana aktivirao međunarodnu potjernicu za optuženim Đurđevićem i saoptuženicima.

Od rodbine i prijatelja uhapšenog Đurđevića saznali smo da je on i za vrijeme prelazne uprave i poslije “mirne reintegracije” SAO istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, sve do maja 1998. ostao u Vukovaru i radio kao policajac. Saznajemo i to da je Đurđević državljanin i Republike Srbije i da je posljednjih godina relativno često putovao širom Evrope, a zadnji put je to bilo u avgustu prošle godine.

Uhapšeni se nalazio na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, na kojem je bilo 1.396 imena, uglavnom pripadnika JNA i SVK.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 171 Srbin, od kojih je 64 ekstradiran u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 25-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog kriv. djela ratnih zločina nalazi 28 lica srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 18 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

Beograd, 09.01.2020.

 

  P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.