D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.09.2022, Posljedice hrvatskog napada na Medački džep u saopštenjima UNPROFOR-a za štampu (Foto, 19.9.1993)

U saopštenju za štampu UNPROFOR-a od 19. septembra 1993. godine navodi se da je komadant snaga UNPROFOR-a general Žan Kot, bio  toga dana u Sektoru Jug, u području Medačkog džepa, kako bi ocjenio operacije UNFPROF-a u sprovođenju sporazuma od 15.09.1993. Poslije kompletnog obilaska područja u blizini Medaka koje sada pod kontrolom UNPROFOR-a izjavio je:

Nisam našao znaka života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namjerno“.

Saopštenje za štampu komande UNPROFOR-a 19. septembra 1993. godine Foto: DIC Veritas, kopija

Saopštenje za štampu komande UNPROFOR-a 19. septembra 1993. godine Foto: DIC Veritas, kopija

U tom saopštenju se navodi i da je toga dana popodne fransucka četa presrela grupu od 15 hrvatskih vojnika u zoni koju kontroliše UNPROFOR, te da su vojnici su razoružani putem pregovora koje su vodili pripadnici UNPROFOR-a i vraćeni hrvatskim snagama van ovog područja i da je njihovo oružje vraćeno hrvatskim vojnim vlastima u Gospiću.

Navodi se i to da se komandant bataljona UNPROFOR-a, potpukovnik Kalvin sreo sa hrvatskim vojnim komandantom u Gospiću sa kojim je postignut sporazum o definitivnoj liniji razdvajanja do koje će se rasporediti UNPROFOR, a u toku posljepodneva da se susreo sa generalom Milom Novakovićem radi evaluiranja operacija sprovođenja sporazuma o Medačkom džepu.

Prilog: Skenirano saopštenje.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.