D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.09.2022, Посљедице хрватског напада на Медачки џеп у саопштењима за штампу УНПРОФОР-а (Фото, 18.9.1993)

У саопштењу за штампу УНПРОФОР-а од 18. септембра 1993. године наводи се да је цивилна полиција УНПРОФОР-а до тада открила укупно девет лешева у различитим подручјима Медачког џепа, од чега су четири спаљена да се не могу препознати, што су полицијски инспектори оцјенили да је то резултат намјерног чина и да није посљедица војних операција.

Наводи се и да је прелиминарна процјена канадских војних љекара, који прате полицијске екипе код неких погинулих смрт наступила у четвртак у вријеме почетног распорађивања УНПРОФОР-а на том простору, прије почетка повлачења хрватских јединица и да су тијела пребачена у мртвачницу у Медак, гдје ће бити извршен детаљан преглед посмртних остатака од стране специјалиста судске медицине, а извјештаји о масовним гробницама да се испитују.

Saopštenje za štampu komande UNPROFOR-a 18. septembra 1993. godine Foto: DIC Veritas, kopija

Saopštenje za štampu komande UNPROFOR-a 18. septembra 1993. godine Foto: DIC Veritas, kopija

Такође се наводи да су трупе УНПРОФОР-а нашле најмање једанаест заселака у Медачком џепу потпуно уништена, укључујући: Ситник, Дрљићи, Вукашини, Доње Село, Узелци, Рајчевићи, Рогићи, Будићи, Лички Читлук и Крајновићи, те да је велики дио разарања настао у вријеме уласка УНПРОФОР-а. Оцјењено је да је ово уништавање било добро организовано, систематско и потпуно извршено, да су куће експлозијама уништене до рушевина, а мртва стока да је прекрила подручје. Наводи се и да ће потпуни извјештај са терена бити пренијет релевантним истражним тијелима УН-а и Међународном комитету Црвеног крста.

 

Прилог: Скенирано саопштење
Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.