D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.11.2022, Жупанијски суд у Загребу: наставак главног претреса за злочин на Мањачи

Пред Жупанијским судом у Загребу за данас је заказано рочиште за наставак главног претреса у кривичном предмету против Ратка Андрића (1944) због кривичног дјела ратног злочина против ратних заробљеника.

Оптужницом Жупанијског државног одвјетништва у Загребу од 22. децембра 2014 терети се да је у раздобљу од 12. септембра па до краја 1991. године у логору ратних заробљеника “Мањача”, у близини Бања Луке, Република Босна и Херцеговина, за вријеме трајања оружаног сукоба између оружаних снага Републике Хрвтаске с једне и ЈНА и српских паравојних формација с друге стране, а након што је од потпуковника ЈНА Станка Балтића преузео команду над наведеним логором ратних заробљеника, као потпуковник ЈНА и комадант логора ратних заробљеника “Мањача”, имајући тиме стварне и формалне надлежности командовања и надзора над припадницима обезјеђења наведеног логора ратних заробљеника, а стога и одговорност за примјену прописа Међународног ратног права, противно Женевским конвенцијама, наређивао за сада непознатим припадницима обезбјеђења логора да физички и психички злостављају заробљене припаднике ЗНГ и МУП-а РХ, а такође у истом раздобљу, знајући да се наведени ратни заробљеници психички и физички злостављају (ударају се рукама, ногама, пендрецима и другим палицама, премлаћују, изгладњују, држе у баракама који се не грију…) и одводе на испитивања гдје су физички и психички злостављани, као и да у наведеном логору не постоје минимални животни услови достојни човјека, није подузимао ништа да се таква незаконита поступања спријече и животни услови промијене и на тај начин је омогућио да њему подређени припадници обезбјеђења наведеног логора ратних заробљеника континуирано подузимају таквепротуправне радње према ратним заробљеницима.

Суђење у овом кривичном поступку започело је 4. септембра 2019. пред вијећем Жупанијског суда у Загребу. Опт. се суди у одсуству.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.