D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.11.2022, Županijski sud u Zagrebu: ponovljeni postupak optuženima za zločin u Zrinu

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano rošište za glavni pretres protiv optuženika Mirka Ćurčije (1961), Milenka Milkovića (1965) i Momčila Buinca (1968) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zraobljenika.

Županijsko državno tužilaštvo u Sisku, optužnicom od 13. decembra 201o. tereti ih da su,  kao pripadnici  teritorijalne obrane SAO Krajine,  1991. godine počinili krivično djelo ratnog zločina protiv trojice zarobljenika. Dvojica zarobljenika se još uvijek vode kao nestali (Dragan Matijević i Ivan Žalac), dok je Šefik Pezerović pronađen mrtav i za njegovu smrt se oni i terete. Hitna pomoć prevozila je ove policajce koji su povređeni u tadašnjem velikom napadu na Pounje, a srpske paravojne jedinice kasnije su sanitetsku ekipu pustile, dok su policajce smaknule.

Za ovo djelo je bio optužen i Jablan Keić, koji  je 14.1o.2010. uhapšen na području Dvora. U martu 2011. postupak protiv  Jablana Keića izdvojen je od ostale trojice. Presudom ŽS u Sisku u 17. oktobra 2011. godine Jablan Keić je proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina. Vrhovni sud RH preinačio je presudu prvostepenog suda u odluci o kazni tako što ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

U odnosu na opt.Mirka Ćurčiju, Milenka Milkovića i Momčila Buinca, na osnovu izmjena Zakona o primjeni Statuta MKSJ, predmet je na postupanje dostavljen Županijskom sudu u Zagrebu kao stvarno i mjesno nadležnom sudu.

Optuženim Mirku Ćurčiji, Milenku Milkoviću i Momčilu Buincu preciziranom optužnicom  stavlja se na teret da su kao pripadnici oružanih jedinica SAO Krajine, nakon što je, sad već pravosnažno osuđeni, Jablan Kejić u Kuljanima zarobio ranjenog pripadnika MUP-a RH Šefika Pezerovića, tukli navedenog zarobljenika, unijeli ga u prtljažnik automobila i odvezli do jedne livade u Zrinu, gdje su ga ubili iz vatrenog oružja.

Županijski sud u Zagrebu presudom od 25. januara 2019. godine optužene je u odsustvu proglasio krivima te ih osudio na kazne zatvora u trajanju od po 8 (osam) godina svakom .

Vrhovni sud Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 03.02.2022. ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponovno suđenje u ovom  krivičnom postupku protiv opt. Mirka Ćurčije i dr. Pošto su optuženi nedostupni hrvatskim organima gonjenja, ponovo im se sudi u odsustvu.

 

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.