D.I.C. Veritas

e-Veritas, 1.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 1. februar

1990.

* Predsjedništvo SFRJ u svom saopštenju je izrazilo uvjerenje da građani Jugoslavije “u ovom dramatičnom trenutku za našu zemlju mogu biti sigurni da država raspolaže sredstvima i snagom i da će izvršiti svoje obaveze i spriječiti terorizam svake vrste.”

1991.

* SDS i kninski Odbor socijalističke partije Hrvatske i jugoslovenske orjentacije, izdali su zajedničko saopštenje za javnost u kome, uz ostalo, traže da hrvatska Vlada podnese neopozivu ostavku, da se raspišu izbori i zabrani djelovanje HDZ-a.

* Predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman, na skupštini Svjetskog finansijskog foruma u Davosu, pozvao je međunarodnu javnost da Hrvatskoj u ime demokratije, pruži podršku u očuvanju slobode i suvereniteta.

1992.

* U Donjem Miholjcu, opština Podravska Slatina stradali su supružnici  Smoljić Sava (1936) i  Mara (1936) kada im je minirana  kuća u kojoj su živeli.

1993.

* U 7:00 časova jedinice HV hrvatske vojne snage krenule su u novu oštru ofanzivu duž cijelog južnog krajiškog ratišta, od Obrovca do skradinskog zaleđa, saopštio je glavni štab Vojske RSK. Tim povodom, komandant Glavnog štaba RSK, Mile Novaković, uputio je protesno pismo generalu Satišu Nambijaru i Komandi UNPROFOR-a u Zagrebu.

* U zajedničkom kontranapadu Bataljona za intervencije 92. mtbr i Vukova sa Vučjaka prema selu Kašić (danas Donji Kašić) smrtno je ranjen snajperskim hicem dok je predvodio svoje vojnike Momčilo Bogunović (1951), komandant 92. Benkovačke brigade 7. Dalmatinskog korpusa Srpske vojske Krajine. Pokušavajući da ga spase poginuo je i vojnik Siniša Prodan (1973). Tog dana u Kašiću su poginuli i Macavara Branko (1966), Dopuđ Stevan (1966) i Pezerović Drago (1959).

* Braneći položaje u Paljuvu, opština Benkovac, poginuli su: Arambašić Milan (1956), Bujuklić Zoran (1956), Maksić Zoran (1970), Petrović Božidar (1957) i Petrušić Petar (1954), svi pripadnici dobrovoljačke jedinice “Tigrovi”

* Na Velebitu braneći položaje poginuli su: Dragičević Lazo (1964), Čubrilo Janko (1967), Vojvodić Miroslav (1961), Rutalj Dragoslav (1964) i Stoisavljević Mile (1964).

* Vlda SRJ zatražila je da SB UN obnovi mandate mirovnim snagama u RSK.

* Na sastanku Savjeta ministara EZ, usvojena je Rezolucija kojom je data puna podrška Vens-Ovenovom Mirovnom planu  za BiH. SB UN je preporučeno da podrži ovaj “sveobuhvatan i koherentan plan”. Ministri su pozvali sve tri zaraćene strane u BiH, da privhate mirovni plan i sarađuju u njegovoj primjeni. Ukoliko plan ne bude prihvaćen, rečeno je na konferenciji za štampu. Srbiji prijete nove mjere totalne izolacije. Hrvatskoj je naloženo da obustavi neprijateljstva i povinuje se odlukama SB UN.

1995.

* Specijalni savjetnik hrvatskog predsjednika i tvorac aktuelnog hrvatskog Ustava Smiljko Sokol je na televiziji izjavio da je plan grupe “Z-4” neprihvatljiv za Hrvatsku, jer se u prvom djelu pod naslovom “Ustavni sporazum o Krajini” pod nazivom “Autonomna Srpska Krajina krije federalizacija RH”.

* Intelektualci iz Srbije i Hrvatske okupljeni u grupi “Građanski dijalog” su zbog straha da bi otkazivanje gostosprimstva UNPROFOR-u u Hrvatskoj moglo da dovede do izazivanja dugotrajnog rata inicirali formiranje Mirovnog foruma. Tim povodom u Beogradu su boravili Vesna Pusić i Slavko Goldštajn.

 

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.