D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 10. jul

1989.

* Predsjedništvo Centralnog komiteta SK Hrvatske oštro osudilo iskazivanje srpskog nacionalizma i mitingašku atmosferu pri proslavi kosovske bitke u Kninskoj krajini, te upozorilo da takvo iskazivanje nacionalizma neće više tolerisati.

1991.

* U Hagu je počeo ministarski sastanak EZ o Jugoslaviji. Holandski ministar spoljnih poslova Hans Van Den Bruk rekao je u razgovoru sa članom Predsjedništva iz Makedonije Vasilom Tupurkovskim da će EZ preduzeti sve raspoložive sankcije protiv onih strana u Jugoslaviji koje budu kršile odluke brionske deklaracije.

* Na Zelenom Hrastu, kod Zemunika pucano je na četveročlanu policijsku patrolu iz Zadra, smrtno je stradao Ivica Jurica (1968) iz Suhovara, ostali su ranjeni. Optuženi su Srbi za napad. Ali kada je 2002. uhapšen jedan od osumnjičenih, nakon njegovog saslušanja, ŽDO Zadar je odustao od krivičnog progona ostalih osumnjičenih. Isprovocirani ovim ubistvom mještani Suhovara su sutradan zaustavili autobus sa radnicima Poljokombinata iz Zadra za koji su znali da se u njemu nalaze i Srbi iz okolnih mjesta, radnici su pokušali smiriti napetost te su se uputili dalje pješke kako ne bi izazivali veće incidente.

* Evropska zajednica, prema odluci iz Brionske deklaracije, odlučila je poslati 30-50 civila u svojstvu promatrača EZ, radi boljeg uvida u situaciju.

Boris Jeljcin imenovan predsjednikom Rusije.

1992.

* U Helsinkiju su razgovarali predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman  i premijer SRJ Milan Panić.

1995.

*Poslije rekonstrukcije britanske vlade nakon ponovnog izbora Džona Mejdžora, prvi put je ustanovljeno mjesto ministra za “bivšu Jugoslaviju, UN i Istočnu Evropu”, na koje je postavljen ser Nikolas Bonsor.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.