D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.10.2022, Жупанијски суд у Ријеци – рочиште за главни претрес у предмету „Доње Примишље“

Пред Жупанијским судом у Ријеци за данас је заказано рочиште за главни претрес у предмету „Доње Примишље“ против Раде Бјелопетровића и др. због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва.

ЖДО у Ријеци оптужницом од 20. маја 2017. године оптужило је Бјелопетровић Раду (1958), Лисица Раду (1964), Курјега Бору (1968) и Курјега Предрага (1965), а терете се да су од јула 1992. до 30. августа 1995. године у Доњем Примишљу на подручју Слуња, као припадници српске паравојне јединице ТО Доње Примишље и 13. пјешадијске бригаде, противно одредбама међународног ратног и хуманог права, обучани у маскирне униформе и наоружани пушкама, у намјери понижавања и иживљавања над цивилним становништвом, у најмање два наврата злостављали Душана и Анку Аџибаба, пресрели их у непосредној близини млина у којем су боравили и да су их 6. јула 1992. године ударали пушкама па је од силине удараца Анка Аџибаба изгубила свијест након чега су је, заједно с данас двоје покојних српских држављана, силовали, док су оштећеника Душана Аџибабу ударали кундацима.

Окр. Предраг Курјега се терети да је 20. јула 1993., с данас покојницима Николом Бјелопетровићем и Здравком Новаковићем, поновно пресрео оштећенике те их раздвојио након чега је тукао и ударао кундацима оштећеницу све док није изгубила свијест након чега су је силовали.

Поступак се води у одсуству оптужених пошто су недоступни хрватским органима гоњена.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.