D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.11.2022, DORH: Uspjeh Hrvatske u arbitražnom sporu po pitanju primjene Aneksa G Ugovora o pitanjima sukcesije

Tvrdnje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) da se Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije ne može neposredno primijeniti nego je potrebno sklopiti bilateralni ugovor u kojem će se razriješiti svi imovinskopravni odnosi između Republike Hrvatske i Republike Srbije u cijelosti su prihvaćene čime je uspješno, u korist Republike Hrvatske, okončan još jedan arbitražni spor, piše u saopštenju DORH-a, objavljenom 9. novembra na službenim internetskim stranicama ovoga organa.

Arbitražno sudište u cijelosti je prihvatilo navedene tvrdnje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i, u cijelosti, odbilo tužitelja s tužbenim zahtjevom radi naknade štete u iznosu od 230 milijuna eura te dosudilo Republici Hrvatskoj trošak u iznosu od 126.000 eura.

Arbitražno vijeće je 7. novembra 2022., objavilo navedenu odluku donesenu u arbitražnom sporu koji se vodio po pravilima UNCITRAL-a  u Beču pod brojem PCA Case No. 2019-02, po tužbi kanadskog državljanina Haakona Korsgaarda protiv tužene Republike Hrvatske radi naknade štete u iznosu od 230 milijuna evra.

DORH u saopštenju podsjeća: kanadski državljanin Haakon Korsgaard (tužilac u ovom sporu) kupovao je od srpskih trgovačkih društava nekretnine na području Republike Hrvatske (na jadranskoj obali) koje su bile u društvenom vlasništvu s pravom korištenja društvenih pravnih osoba iz Srbije, a koje su na osnovu zakona Republike Hrvatske postale ili vlasništvo Republike Hrvatske ili hrvatskih trgovačkih društava koja su te nekretnine procijenila u vrijednosti društvenog kapitala u postupku pretvorbe njihovih pravnih prednika. Kako se tužilac nije mogao uknjižiti u zemljišnoj knjizi kao vlasnik tih nekretnina tako je pokrenuo arbitražni spor protiv Republike Hrvatske u kojem je tražio naknadu štete u vrijednosti tih nekretnina (230 milijuna evra) tvrdeći da ga je Republika Hrvatska izvlastila te da mu je dužna platiti naknadu štete pozivom na Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije.

 

 Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.