D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10. 12. 2022, На данашњи дан – 10. децембар

1935 – Рођен Никола Б. Моравчевић (Загреб, Краљевина Југославија, 10.12.1935), у породици српског официра Југословенске краљевске војске. Школовао се у Београду и САД где је напредовао то редовног универзитетског професора светске књижевности; оснивач је и шеф одсека славистике Универзитета државе Илиноис у Чикагу, проректор Универзитета и директор Управе за универзитетски развој; књижевник и књижевни критичар. Почасни доктор Вроцлавског универзитета (Пољска), оснивач и петнаест година (1980-1994) главни уредник јединог научног часописа у Америци посвећеног српској култури Serbian Studies, а од 1991. године члан Крунског савета ЊКВ Престолонаследника Александра II Карађорђевића.

Научни рад Николе Моравчевића обухвата преко двеста књижевних есеја и критичких приказа из области руске и српске књижевности штампаних у десетак збирки есеја, у неколико водећих енциклопедија и у великом броју познатих књижевних часописа у САД и Канади. Објавио је између осталих историјски роман Албион, Албион (1994), историјски роман Светлост Запада – Lux Occidentalis (2003), као и књигу есеја о српској и руској књижевности Selected Essays (2005).

1948 – На заседању у палати Шајо у Паризу, Генерална скупштина Уједињених нација усвојила Универзалну декларацију о правима човека.

1961 – На свечаности у Стокхолму, у дворани Концертне палате Шведске краљевске академије, Иви Андрићу уручена Нобелова награда за књижевност. Шведска краљевска академија донела је 26. октобра 1961. одлуку да се Андрићу додели Нобелова награда за књижевност за дело На Дрини ћуприја, као и за његов свеукупан књижевни рад. У најужем избору су се тада, поред Андрића, били и британски писци Лоренс Дарел и Греjeм Грин, Американац Џон Штајнбек и Италијан Алберто Моравија.

1991 – ЈНА се повукла из касарни у Загребу, али су хрватске јединице наставиле нападе на војску и на подручја у којима живе Срби, што је већина западних земаља прећутно одобравала.

1998 – Међународни трибунал за ратне злочине на простору бивше Југославије у Хагу осудио Хрвата из БиХ Анту Фурунџију на 10 година затвора због мучења и силовања заточеника у рату у БиХ. То је била прва пресуда којом је силовање означено као ратни злочин.

1999 – Умро Фрањо Туђман (Велико Трговиште, Краљевина СХС, 14.5.1922 – Загреб, 10.12.1999), усташки официр, комуниистички функционер, хрватски политичар, председник Хрватске, неосуђени ратни злочинац.

2002 – Министри иностраних послова тадашње СРЈ и Хрватске Горан Свилановић и Тонино Пицула потписали Протокол о привременом режиму на полуострву Превлака, којим су регулисана преостала питања везана за ту територију. Од септембра 1992. ту демилитаризовану зону контролисали су посматрачи УН.

2003 – Хашки трибунал осудио бившег официра Војске Републике Српске Драгана Обреновића, који је признао кривицу, на 17 година затвора због ратних злочина над муслиманима у Сребреници у јулу 1995. године.

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.