D.I.C. Veritas

e-Veritas, 11.02.2022, Saopštenje povodom hapšenja i procesuiranja Srbina Milorada Trivunovića iz Novog Čeminca

Mnogi mediji u regionu su 7. februara o.g. prenijeli vijest da je zbog sumnje da je 1992. godine počinio ratni zločin protiv civila u Baranji, osječko-baranjska policija uhapsila 61-godišnjaka, nekadašnjeg pripadnika srpskih paravojnih jedinica,

Istog dana i na službenoj internetskoj stranici Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku pojavolo se saopštenje da je provedena dokazna radnja prvog ispitivanja osumnjičenog hrvatskog državljanina (1961.) zbog osnova sumnje da je 15. marta 1992., u Vardarcu, u štabu TO Vardarac, kao pripadnik specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine, zajedno s još dvojicom pripadnika iste jedinice, prijetili, a zatim i fizički nasrnuli na oštećenog (1945.) te ga udarali rukama i nogama u predjelu cijelog tijela govoreći mu da će ga ubiti i zaklati, kao i da ga je jedan od navedenih pripadnika teritorijalne obrane više puta ubo nožem u predjelu vrata i gornjeg dijela prsišta, nanijevši mu time teške tjelesne povrede opasne po život od kojih je oštećeni ubrzo preminuo. Dva dana kasnije ŽDO u Osijeku na istim stranicama saopštava da je otvorena istraga protiv osumnjičenog i da je sudija istrage Županijskog suda u Osijeku protiv njega odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage.

Prema Veritasovim saznanjima, uhapšeni i procesuirani 61-godišnjak zove se Milorad Trivunović zvani Trile iz Novog Čeminca, mjesta u blizini Belog Manastira, koji je poslije “mirne reintegracije” SBO u ustavno-pravni poredak Hrvatske izbjegao u Srbiju, da je bio vozač kamiona i da je prije ovog hapšenja nesmetano prelazio granice širom Evrope, uključujući i Hrvatsku.

Ovo je već treće hapšenje osoba srpske nacionalnosi u ovoj godini sa sremsko-baranjskog, o čemu je Veritas takođe obavijestio javnost. U međuvremenu smo doznali imena osoba koje su osumnjičene zajedno sa Draganom Mitrovićem za navodni zločin u Karancu. Radi se o sljedećim osobama: Čedi Marušiću (1965), Milanu Malivuku (1967), Slobodanu Strigiću (1965), Davoru Lakiću (1974) i Žarku Strigiću (1958), svi trenutno nedostupni hrvatskim organima gonjenja.

Srbi sa sremsko – baranjskog područja smatraju da hapšenja i procesuiranja, kao i česta pozivanja i privođenja Srba sa tog područja, imaju za cilj plašenje onih koji su ostali da i oni napuste Hrvatsku i odvraćanje izbjeglih Srba od povratka na njihova imanja, Iako je od završetka rata u Hrvatskoj prošlo više od 26 godina a od takozvane “mirne reintegracije” SBO u ustavno pravni poredak Hrvatske pune 24 godine, ponašanje hrvatskih vlasti, uključujući i organe krivičnog gonjenja, prema svojim državljanima srpske nacionalnosti se ne mijenja.

Procesuiranja Srba i bivših pripadnika JNA zbog navodnih ratnih zločina pred hrvatskim pravosuđem postala su svakodnevnica poput saobraćajki, o čemu svjedoči i podatak sa službenih internetskih stranica sudova nadležnih za ratne zločine (Županijski sudovi u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu) da se u februaru ove godine izvodi 88 osoba u 18 predmeta na suđenja, od čega se osmorici sudi u prisustvu a svim ostalim u odsustvu. Samo u predmetu “Kninski zatvori”, koji se vodi pred Županijskim sudom u Splitu, optuženo je 40 osoba.

Zbog “poplave” suđenja za ratne zločine pred hrvatskim sudovima više ih ne prate ni NVO ni mediji. Mediji uglavnom bombastično saopštavaju samo o hapšenjima “monstruoznih” ratnih zločinaca, dok ih njihova daljnja sudbina ne interesuje. Primjera radi, krajem januara ove godine presudom Županijskog suda u Zagrebu u ponovljenom postupku nepravosnažno je oslobođen optužbe Veljko Stjepanović (1959) rodom iz Pakrana kod Daruvara, koji je na osnovu hrvatske potjernice u martu 2017. uhapšen u Holandiji, odakle je uskoro bio ekstradiran u Hrvatsku, gdje mu se sudilo u prisustvu.

U zadnje dvije godine, u jeku epidemije koronavirusa, zbog navodnih ratnih zločina uhapšeno je 16 Srba iz Hrvatske, od toga 10 na a 6 van područja Hrvatske, mađu kojima je najviše onih sa područja sremsko-baranjskog područja.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 26 pripadnika bivše JNA i SVK, od kojih je 15 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

U Beogradu i Banja Luci, 11.02.2022.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.