D.I.C. Veritas

e-Veritas, 11.11.2022, Споменик команданту Црвених беретки НИКОЛИ СИМИЋУ ЦИГИ у Бусијама

БИВШИ припадници Црвених беретки одреда Поскок данас су поставили споменик у знак захвалности свом недавно преминулом команданту Николи Симићу Циги, пишу београдске Новости у данашњем интернет издању.

Споменик се налази испред цркве Светих Ћирила и Методија у земунском насељу Бусије, недалеко од споменика Борцима за Крајину. Симић је на споменику представљен у војној униформи, са аутоматском пушком у руци и препознатљивом беретком са четири оцила.

Како истичу бивши припадници Црвених беретки, свечано отварање споменика биће накнадно обављено.

Подсетимо, Никола Симић Циго изгубио је борбу са вирисом корона у фебруару прошле године. Остаће упамћен као неприкосновени командант Книнџи и један од првих бораца који су стали на браник отаџбине. Познат је по томе што је увек био у првим редовима када је било најтеже и водио је неке од најзахтевнијих акција које су имале за циљ очување српског народа у Српској Крајини.

Симић је био командант одреда Поскок и учесник рата у Хрватској (1991-1995). Након окончања отаџбинског рата, Циго је био ангажован и током НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године. Од оснивања је био припадник Јединице за специјалне операције, а након што је ова јединица расформирана 2003. године, Симић прелази у састав Противтерористичке јединице, где је и дочекао пензију. Србија је Симића више пута одликовала због његових заслуга.

Преминуо је 11. фебруара 2021. године у Београду од последица заразе коронавирусом. Сахрањен је 14. фебруара на гробљу у Белом потоку.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.