D.I.C. Veritas

e-Veritas, 11.12.2023, ŽS u Zagrebu: nastavak glavnog pretresa protiv opt. Jovana Vitorca i dr. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za glavni pretres u krivičnom predmetu protiv opt. Jovana Vitorca (1954), Milana Ćorkovića (1952) i Đure Šušnjara (1948) zbog kriv. djela protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvi u Zagrebu oiptužnicom od 30. novembra 2017. godine tereti ih da su: –  tačno neutvrđenog dana krajem septembra 1991. tokom napada JNA i TO na grad Petrinju, a za vrijeme trajanja oruženog sukoba hrvatske vojske i JNA, TO te srpskih paravojnih jedinica na području Republike Hrvatske, II. okr. Milan Ćorković kao komandir čete Donja Bačuga, odreda TO Banski Grabovac, I. okr. Jovan Vitorac kao komandir voda u navedenoj četi, imajući obojica stvarna i formalna ovlaštenja komandovanja i nadzora nad svim pripadnicima voda, čete Donja Bačuga, odreda TO Banski Grabovac i III. okr. Đuro Šušnjar kao pripadnik navedenog voda, nakon što su zajedno s pripadnicima svoje jedinice u jednoj kući u Petrinji pronašli civila Stanka Bugarina, potom imenovanog ispitivali i fizički maltretirali, a nokon toga mu naložili da krene sadašnjom Kupskom ulicom u pravcu kukuruzišta koje se nalazilo na kraju iste ulice i potom II. ork. Milan Ćorković i I. okr. Jovan Vitorac naredili III. okr. Đuri Šušnjaru i drugim NN pripadnicima svoje jedinice da pucaju iz svog osobnog naoružanja u Stanka Bugarina koji im je bio okrenut leđima i zajedno s njima ispalili više hitaca u njega iz svog osobnog naoružanja, uslijed čega je Stanko Bugarin na mjesu preminuo, a njegovo mrtvo tijelo ostavljeno na rubu navedenog kukuruzišta.

Optuženi su nedostupni pravosudnim organima Hrvatske, te im se sudu u odsustvu.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.