D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.01.2021, Saopštenje povodom hapšenja i procesuiranja Srbina Dragana Mitrovića iz baranjskog sela Karanac

Skoro svi mediji u regionu prenijeli su informaciju da je u zajedničkoj koordiniranoj akciji PU osječko-baranjske, Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i SOA-e Centar Osijek, u subotu, 8. januara 2022. godine, oko 12 sati, na zagrebačkom aerodromu, prilikom ulaska u Hrvatsku, uhapšen 57-godišnji muškarac, hrvatski državljanin s prebivalištem u Velikoj Britaniji, zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina nad civilima u Baranji tokom 1991. i 1992. godine, te da je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, narednog dana predan sudiji istrage Županijskog suda u Osijeku, koji mu je odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od uticaja na svjedoke te bijega iz Republike Hrvatske.

Mediji prenose i da je riječ o bivšem pripadniku Teritorijalne obrane (TO) u mjestu Karanac u Baranji, i da je uhapšen na osnovu prijave dvojice muškaraca nesrpske nacionalnosti koji su u vrijeme “okupacije” Karanca i Baranje ostali živjeti u Baranji. Jedan od njih je, prema prijavi, priveden u TO u avgustu 1991., a drugi u aprilu 1992. godine, gdje su ih pripadnici TO, među kojima i osumnjičeni, fizički i psihički maltretirali.

Prema Veritasovim saznanjima uhapšeni se zove Dragan Mitrović, koji od 1999. godine sa porodicom živi u Velikoj Britaniji, gdje je otišao sa hrvatskim dokumentima i zatražio azil. U toku rata posvađao se sa mještaninom Zdravkom Antićem, hrvatske nacionalnosti, kojom prilikom ga je i ošamario nekoliko puta, ali su se i izmirili i međusobno normalno komunicirali prije Draganovog odlaska u Veliku Britaniju. Dragan je, po Veritasovim saznanjima, i po odlasku u Veliku Britaniju, počev od 2007. redovno dolazio u rodno selo i nije imao nikakvih problema ni sa komšijama ni sa predstavnicima vlasti.

Dragan je pred državnim tužiocem (odvjetnikom), u prisustvu branioca po službenoj dužnosti, iznio svoju odbranu. Ne poriče sukob sa oštećenima, ali osporava kvalifikaciju krivičnog djela, koje je označeno kao ratni zločin.

Srbi sa baranjskog područja smatraju da hapšenje Dragana Mitrovića ima za cilj odvraćanje izbjeglih Srba od povratka na njihova imanja i plašenje onih koji su ostali da i oni napuste Hrvatsku.

Dragan se do hapšenja nije nalazio na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, na kojem je bilo 1.396 imena, uglavnom pripadnika JNA i SVK, zbog toga što protiv njega zvanično nije ni bila otvorena istraga.

Prema izveštaju Državnog odvjetništva RH od 18. septembra 2017, u toj državi su od 1991, od kada se u njoj vode postupci zbog krivičnih djela ratnih zločina, pa do 30. juna 2017. godine pokrenuti krivični postupci protiv 3.556 osoba, od kojih su tek oko 1,5 odsto bili pripadnici hrvatskih oružanih snaga. Ukupan broj procesuiranih danas je još veći s obzirom da se svake godine procesura više desetina osoba.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 179 Srba, od kojih je 69 ekstradirano u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 29-rice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 24 pripadnika bivše JNA i SVK, od kojih je 15 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

U Beogradu i Banja Luci, 12.01.2022.

 

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.