D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 12. januar

1993.

* Prema podacima Visokog komeserijata UN za izbjeglice u svijetu je 1992. godine bilo više od 18,5 miliona izbjeglica. U prošloj godini broj izbjeglica je povećan za 3,5 miliona, od kojih je tri miliona raseljeno i izbjeglo sa teritorija bivše Jugoslavije.

1995.

* SB UN usvojio je Rezoluciju 970 kojom se produžava djelomična suspenzija sankcija prema SRJ za još 100 dana. Ona se, kao i u predhodnih 100 dana, odnosi na međunarodne avionske letove, trajektnu liniju Bar-Bari, sport i kulturu. Ranijim uslovima pridodat je, prema usvojenom američkom amandmanu, još i ovaj: SRJ ubuduće neće moći da izvozi ni transportuje robu preko RS i RSK bez predhodnog odobrenja vlasti u Sarajevu odnosno u Zagrebu, a kontrola će biti povjerena misiji Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji. Rezolucija je usvojena sa 14 glasova i jednim uzdržanim glasom.

* Hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, obavijestio je predstavnike članova Kontakt-grupe za BiH, SB UN i Vatikan da je Hrvatska donijela odluku da od pripadnika UNPROFOR-a, zatraži da do 31. marta napuste Hrvatsku. Tuđman je rekao da Glavni štab UNPROFOR-a može i dalje ostati u Zagrebu. Povodom ove odluke specijali izaslanik generalnog sekretara UN, Jasuši Akaši, izjavio je da ona može imati “dalekosežne posljedice”. Američki funkcioneri, koji su primili Tuđmanove izaslanike povodom ove odluke Hrvatske, izjavili su da bi povlačenje mirovnih snaga predstavljalo “krupnu grešku”.

* Govoreći na sjednici Komiteta za spoljne odnose u predstavničkom domu američkog kongresa, bivši američki državni sekretar, Džejms Bejker, rekao je da je jednostrana proklamacija nezavisnosti od strane Hrvatske i Slovenije njihova upotreba sile u preuzimanju graničnih prelaza izavala građanski rat u Jugoslaviji.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.