D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.02.2024, ŽS u Splitu: glavni pretres u predmetu protiv Čedomora Vukadina i dr. zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazano ročište za nastavak glavne rasprave u krivičnom predmetu protiv opt. Čedomira Vukadina (1959) i Branka Tankosića (1952)  zbog kriv. djela ratnog zločina protiv civila.

Terete se da su 27.10.1993. u Oklaju i okolnim selima, tokom oružanog sukoba, Čedomir Vukadin kao zamjenik komandanta 1. bataljona 75. MTBR Vojske RSK, Branko Tankosić kao kapetan vojske RSK na mjestu komandanta PVO, naredili i izvršili pretraživanje kuća preostalih stanovnika hrvatske nacionalnosti u Matasima, Zelićima, Lukaru i Suknovcima, nakon čega je više civilnih osoba nezakonito privedeno u Oklaju gdje su ih zatvorili u podrum kuće u kojoj je bila smještena komanda 1. bataljona 75. mtbr, te nakon toga Branko Tankosić naredio drugim vojnicima da udaraju i fizički zlostavljaju zarobljene civile, a Čedomir Vukadin kao komandant nije poduzeo dužne radnje i mjere kako bi spriječio i kaznio takvo protuzakonito posutpanje podčinjenih, iako je znao i da su neutvrđeni vojnici, po nalogu Branka Tankosića šakama, nogama, kundakom puške i drvenim motkama, po glavi i tijelu udarali Radoslava Zelića, Ivana Tarabića sin pok Ivana zv. „Mrkotić”, Željka Sarića, Andriju Tarabića pok. Ante i Mladena Ujakovića koji je zadobio teške tjelesne povrede u vidu prijeloma nekoliko rebara, prijeloma ključne kosti, tako da je od zadobijenih povreda, težine i količine udaraca izgubio svijest, a Andriji Tarabiću su polomili sve zube pa da bi mu navirala krv svaki put kada bi otvorio usta, a zatim ih kaminom odvezli u Knin u kasarnu „Slavko Rodić”, gdje su ih nakon nekoliko dana pustili kućama.

Vukadin Čedomir je uhapšen 23.03.2015. na graničnom prelazu Strmica i odveden u zatvor Split, odakle je pušten 15.04.2015. na slobodu uz obavezu da se svake prve subote u mjesecu javlja u policiju u Kninu.

Vukadinu se sudiu prisustvu a Tankosiću u odsustvu.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.