D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.10. 2022, На данашњи дан – 12. октобар

1537 – У Бици код Горјана (данашње Ђаково у Славонији) против Турака погинуо Павле Бакић, последњи депот средњовековне Србије. Његову главу Турци су однели на бедеме Стамбола.

Краљ Фердинанд (Хабзбуршки) је 20. септембра 1537. године повељом доделио Павлу Бакићу титулу деспота, иако није био ни у каквој родбинској вези са српским деспотима. Њему је дата та титула као способном, заслужном и популарном старешини, достојном да буде на челу свих Срба. Столовао је у Аранђеловцу.

1887 - Никола Тесла пријавио свој први патент у области полифазног система преноса електричне енергије – овај датум обележава се као Дан проналазача Србије.

1914 – У Сарајеву почело суђење Гаврилу Принципу и другим оптуженицима за Сарајевски атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда.

1941 – У селу Засавица, Сремска Митровица (тада Хрватска Митровица), Независна Држава Хрватска, Немци и хрватски нацисти из 113. бојне стрељали 1057 Јевреја: 56 из Шапца, око 800 избеглица из Аустрије и 201 избеглицу из Немачке, Словачке, Пољске и Русије из Кладовског транспорта. Тада је стрељано и 84 Рома, мушкараца и неколицина Срба.

1991 – У Задру, убијен српски цивил Гојко Бјелановић са два хица у својој кући.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.