D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.01.2023, ŽDO u u Splitu: Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice okrivljenika (1959. i 1967.), nepoznatog državljanstva, zbog počinjenog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopšteno je na internetskoj stranici ovog organa.

Dvojicu okrivljenika se tereti da su 3. februara 1993. oko 17:30 sati, tokom oružane agresije tzv. JNA i srpskih paravojnih jedinica “milicije”, “teritorijalne obrane” i pripadnika paravojnih jedinica iz SR Jugoslavije kao vojske tzv. SAO Krajine, potom tzv. RSK, na Republiku Hrvatsku, počinili navedeno krivično djelo u tada okupiranom mjestu Medviđa, zaseok Mršići Donji.

Tereti ih se da su kao pripadnici paravojnih jedinica pobunjenih Srba iz mjesta Medviđa postupili protivno odredbama relevantnih odredbi Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. avgusta1949. i Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama od 12. avgustas 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I). Okrivljeni su, tereti ih se, prvo na trafostanici isključili sklopku za struju i kada su ugledali oštećenu (1965.), koja se kretala od njezine porodične kuće prema objektu vatrenica, naoružani krenuli prema njoj te u prostoru vatrenice, dok su dvojica naoružanih vojnika stajali pored vrata, udarali ju i prijetili joj te ju uz fizičko nasilje silovali, nakon čega su se udaljili s mjesta događaja.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima sudi u odsustvu s obzirom da je protiv njih određen istražni zatvor i raspisana potjernica, ali su i dalje nedostupni državnim tijelima Republike Hrvatske.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.