D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.10.2022, Данас се одржава припремно рочиште за главни претрес пред ЖС у Осијеку групи Крајишника за ратни злочин у Кусоњама

Пред Жупанијским судом у Осијеку за данас је заказано припремо рочиште за главни претрес у кривичном предмету против Милоша Грујића (1948), Богдана Дабића (1956), Милоша Анђелића (1963), Зорана Ћопа (1965) и Пере Љепоје (1959) због кривичног дјела ратног злочина против ратних заробљеника.

Оптужницом Жупанијског државног одвјетништва у Пожеги од 7. јанура 1999. оптужен су Милош Грујић и још 17 особа због ратног злочина против ратних заробљеника. Терете се да су дана 8.септембра 1991. године у Кусоњама, као припадници српско-терористичке организације, након што су заробили Чернак Мирослава, Танадара Анту, Ковачић Владимира, Пекић Недељка, Грубеша Петра, Пасарић Марија и Павловић Златка, који су као припадници ХВ извршавали борбене задатке, везали их жицом те у намјери да их усмрте ударали их тупо-тврдим предметима по тијелу и глави, резали им дијелове тијела те испалили у њих више хитаца из ватреног оружја, од којих повреда су умрли.

Против Грујић Милоша, Дабић Богдана, Анђелић Милоша, Ћоп Зорана и Љепоја Пере, темељем измјена Закона о примјени Статута МКСЈ, предмет је на поступање достављен Жупанијском суду у Осијеку као стварно и мјесно надлежном суду.

Пошто су оптужени недоступни хрватским органима кривичног гоњења, суди им се у одсуству.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.