D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.10.2022, Danas se održava ročište za glavni pretres pred ŽS u Zagrebu optuženom Ratku Andriću za ratni zločin na Manjači

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za glavni pretres u krivičnom predmetu protiv Ratka Andrića (1944)  zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 22. decembra 2014  tereti se

Tereti se da je u razdoblju od 12. septembra pa do kraja 1991. godine u logoru ratnih zarobljenika “Manjača”, u blizini Banja Luke, Republika Bosna i Hercegovina, za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvtaske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane, a nakon što je od potpukovnika JNA Stanka Baltića preuzeo komandu nad navedenim logorom ratnih zarobljenika, kao potpukovnik JNA i komadant logora ratnih zarobljenika “Manjača”, imajući time stvarne i formalne nadležnosti komandovanja i nadzora nad pripadnicima obezjeđenja navedenog logora ratnih zarobljenika, a stoga i odgovornost za primjenu propisa Međunarodnog ratnog prava, protivno Ženevskim konvencijama, naređivao za sada nepoznatim pripadnicima obezbjeđenja logora da fizički i psihički zlostavljaju zarobljene pripadnike ZNG i MUP-a RH, a takođe u istom razdoblju, znajući da se navedeni ratni zarobljenici psihički i fizički zlostavljaju (udaraju se rukama, nogama, pendrecima i drugim palicama, premlaćuju, izgladnjuju, drže u barakama koji se ne griju…) i odvode na ispitivanja gdje su fizički i psihički zlostavljani, kao i da u navedenom logoru ne postoje minimalni životni uslovi dostojni čovjeka, nije poduzimao ništa da se takva nezakonita postupanja spriječe i životni uslovi promijene i na taj način je omogućio da njemu podređeni pripadnici obezbjeđenja navedenog logora ratnih zarobljenika kontinuirano poduzimaju takveprotupravne radnje prema ratnim zarobljenicima.

Suđenje u ovom krivičnom postupku započelo je 4. septembra 2019. pred vijećem Županijskog suda u Zagrebu.  Opt. se sudi u odsustvu.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.