D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 13. oktobar

1991.

 * Glavni stožer hrvatske vojske zapretio je Generalštabu JNA da će na svaki nenajvljeni avion i helikopter otvoriti vatru.

* U Rijeci izbio veliki požar u vojnim skladištima JNA, požar je praćen velikim eksplozijama i detonacijama.

* U selima na području Pakraca, Kutine i Daruvara u toku oktobra  „Merčepovci“ su počeli odvoditi  ljude od kuća, privodili su ih na navodne informativne razgovore, od njih oduzimali novac i ostale vrjednosti nakon čega bi ih sproveli  u  logore u   „Marino selo“ i „Pakračka poljana“ gde su stravično mučeni . Tako su nestali i do danas nisu pronađeni Jerinić Milan (1900),  Damjanović Mara (1911), Sarjlija Georgije (1930), Milan Popović (1929), Milan Gunjević (1952), Milan Radonić (1956), Mirko Cicvara (1940) i Šuća Nada (1931) dr….

1992.

 * Američki list „Njujork tajms“ otpočeo je propagandnu kampanju pod naslovom „Zaustavite Srbiju, bombardovati Srbiju“. List je naime zatražio od vlade SAD-a i Zapadnih saveznika, da pod okriljem UN napadnu Srbiju, uključujući prije svega, vazdušni napad na strateške ciljeve ove zemlje.

1994.

 * Kopredsjenici Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji lord Dejvid Oven i Torvald Stoltenberg u Zagrebu razgovarali sa predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom. Prema izdatom saopštenju reč je bila o „reintegraciji UNPA-područja u ustavno-pravni poredak Hrvatske“ u duhu Rezolucije 947, kao i o „planovima koje Kontakt grupa priprema za mirovno rješenje u Hrvatskoj“.

1995.

 *Vlada SRJ je odlučila da formira komisiju koja će se starati o imovini prognanih i izbjeglih lica iz RS Krajine i iz Hrvatske i imovini građana SRJ koja se nalazi u Hrvatskoj.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.