D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 13. октобар

1991.

* Главни стожер хрватске војске запретио је Генералштабу ЈНА да ће на сваки ненајвљени авион и хеликоптер отворити ватру.

* У Ријеци избио велики пожар у војним складиштима ЈНА, пожар је праћен великим експлозијама и детонацијама.

* У селима на подручју Пакраца, Кутине и Дарувара у току октобра „Мерчеповци“ су почели одводити људе од кућа, приводили су их на наводне информативне разговоре, од њих одузимали новац и остале врједности након чега би их спровели у логоре у „Марино село“ и „Пакрачка пољана“ где су стравично мучени .Тако су нестали и до данас нису пронађени Јеринић Милан (1900), Дамјановић Мара (1911), Сарјлија Георгије (1930), Милан Поповић (1929), Милан Гуњевић (1952), Милан Радонић (1956), Мирко Цицвара (1940), Шућа Нада (1931) и др….

1992.

* Амерички лист „Њујорк тајмс“ започео је пропагандну кампању под насловом „Зауставите Србију, бомбардовати Србију“. Лист је наиме затражио од владе САД-а и Западних савезника, да под окриљем УН нападну Србију, укључујући прије свега, ваздушни напад на стратешке циљеве ове земље.

1994.

* Копредсјеници Међународне конференције о бившој Југославији лорд Дејвид Овен и Торвалд Столтенберг у Загребу разговарали са предсједником Хрватске Фрањом Туђманом. Према издатом саопштењу реч је била о „реинтеграцији УНПА-подручја у уставно-правни поредак Хрватске“ у духу Резолуције 947, као и о „плановима које Контакт група припрема за мировно рјешење у Хрватској“.

1995.

* Влада СРЈ је одлучила да формира комисију која ће се старати о имовини прогнаних и избјеглих лица из РС Крајине и из Хрватске и имовини грађана СРЈ која се налази у Хрватској.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.