D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.09.2022, Suđenje generalu A. Vasiljeviću za ratni zločin pred ŽS u Osijeku

Osječki list “Glas Slavonije” u tekstu pod naslovom Srbija uporno odbija suđenje posljednjem načelniku KOS-a, Hrvatska traži ključni dokument”, objavljenom u broju od 12. septembra 2022,  navodi, između ostalog, da bi “jedna optužnica za sve zatočenike logora i njihove porodice mogla biti od iznimne važnosti. I ne samo za njih nego i za buduće odnose Hrvatske i Srbije o pitanju otkrivanja istine o ratnim žrtvama”.

Riječ je o optužnici podignutoj na Županijskom sudu u Osijeku u aprilu 2011. kojom DORH sumnjiči general-majora JNA Aleksandra Vasiljevića, bivšeg načelnika “Uprave bezbednosti SSNO”, za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima. Vasiljevića se optužnicom tereti da, od oktobra 1991. do maja 1992. godine, nije spriječio ubijanja, silovanja i sistematska maltretiranja oko 3.000 vojnih i civilnih zarobljenika u logorima diljem Srbije. Nakon što su po naredbi “Uprave bezbednosti” od 10. oktobra 1991. osnovani logori za ratne zarobljenike u Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Staroj Gradišci i Nišu, u njih je dovedeno nekoliko stotina zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske i civila s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Slunja… Vasiljević je u njih za zapovjednike postavio sebi podređene osobe, pripadnike organa bezbednosti i poslao više grupa oficira svoje službe da ispituju civile te da naprave odabir ratnih zarobljenika. Iako je od podređenih zapovjednika i pripadnika vojne policije doznao kako se u logorima ne poštuju odredbe međunarodnih prava o postupanju s ratnim zarobljenicima i civilima nije poduzimao ništa da to spriječi. Ne samo da zarobljenicima nisu bili osigurani osnovni uvjeti za život nego su bili fizički i psihički zlostavljani, brojni i do smrti, a Vasiljević je to odobravao. Tolerisao je da njemu podređeni čuvari logora svakodnevno maltretiraju zarobljenike te ih izvode na lažna streljanja. U periodu za koje se Vasiljević tereti u logorima je ubijeno 20 zarobljenika poznatog identiteta i veći broj još uvijek neidentifikovanih osoba, navodi se u pomenutom tekstu.

U pomenutom tekstu se navodi da je Županijski sud u Osijeku, u istrazi koju je vodio, zatražio je od Ministarstva pravde Srbije preko međunarodne pravne pomoći originalne dokumente (“Naređenje Uprave bezbednosti SSNO Jugoslavije” od 10. listopada 1991. godine i “Uputstva o postupanju prema licima koja su u vezi s unutrašnjim sukobima na teritoriji” od 24. septembra 1991) te zapisnike o ispitivanju okrivljenog Aleksandra Vasiljevića i svjedoka Vujića. Srpska pravosudna tijela nikada nisu dostavila te dokumente “Uprave bezbednosti SSNO Jugoslavije”, odnosno KOS-a, na čijem je čelu bio A. Vasiljević, a koji daju potvrdu o saznanjima vrha Srbije o zločinima počinjenim na njihovoj teritoriji, njihovoj direktnoj umiješanosti u ratna djelovanja u Hrvatskoj i genocidu nad Hrvatima. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa je srpskom Ministarstvu pravde već slalo urgencije i zahtjeve za dostavom potrebne dokumentacije no odgovora nema. Nakon podizanja optužnice DORH je pokušao ustupiti krivični predmet Srbiji da preuzme i vodi postupak protiv Vasiljevića, što je odbijeno. Tako da je suđenje Vasiljeviću u njegovom odsustvu u toku na Županijskom sudu u Osijeku.

U podužem tekstu autor zaključuje da bi “presuda protiv posljednjeg šefa KOS-a bivše JNA Aleksandra Vasiljevića pokazala odgovornost tadašnjih čelnika JNA za najteže ratne zločine u Hrvatskoj. Presudom bi se potvrdilo i kako je Vasiljević s cijelim vrhom KOS-a bio u Vukovaru kada se obavljala trijaža ratnih zarobljenika i civila i kada su odabirani oni koji idu na likvidaciju, u logore ili na slobodu. Prema svim ovim saznanjima optužnica bi se mogla i proširiti na KOS i njegovu ulogu u smaknućima na Ovčari i drugim stratištima u Hrvatskoj. Ova je optužnica važna i za stradalnike srpskih koncentracijskih logora i njihove obitelji jer bi im mogla otvoriti mogućnost pravnim putem za traženje financijske naknade od Srbije i nadoknadu ratne odštete”.

Prema Veritasovim saznanjima istom optužnicom je bio obuhvaćen i p.pukovnik bivše JNA, Miroslav Živanović (1936), koji je u inkriminisano vrijeme bio komadant “logora” “Begejci” i “Stajićevo”. Međutim protiv njega je postupak obustavljen zbog smrti. Protiv Vasiljevića glavni pretres pred ŽS u Osijeku otpočeo je 2019. a vodi se u odsustvu optuženog.

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.