D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 15. maj

1990.

* Obavljena je uobičajena majska smjena na čelu Predsjedništva SFRJ. Za predsjednika Predsjedništva SFRJ u narednom jednogodišnjem mandatu izabran je Borislav Jović (Srbija), a za potpredsjednika Predsjedništva SFRJ Stipe Šuvar (SR Hrvatska).

1991.

* Na sjednici Predsjedništva SFRJ nije izabran šef države. Stjepan Mesić, predstavnik Hrvatske, nije izabran jer su protiv njega glasali članovi Predsjedništva iz Srbije, Vojvodine, Kosova, kao i Momir Bulatović, predsjednik Predsjedništva Crne Gore.  Država je formalno ostala bez šefa države. Ustavom SFRJ i Poslovnikom o radu Predsjedništva ovakva situacija nije predviđena.

* Nakon što je Srbije glasala protiv Mesića kao novog predsjednika SFRJ, u Zagrebu, nakon povratka iz Beograda, Franjo Tuđman je održao konferenciju za novinare na kojoj je istako da će sada svijetu biti jasno tko je uzročnik jugoslavenske državno političke krize.

* Komandant srpske odbrane Borova Sela, Vukašin Šoškoćanin (1958), utopio se oko 10.30 časova u rijeci Dunavu nakon prevrtanja čamca.

* Američki Stejt Department u svom saopštenju za javnost pozvao je sve etničke grupe u Jugoslaviji na miroljubivi dijalog. Istovremeno je ukazao da je “veoma važno da u zemlji dođe do urednog transfera vlasti prema važećem Ustavu SFRJ.

* Naredbom ministra za unutrašnje poslove Republike Hrvatske Josipa Boljkovca policijske stanice u Benkovcu i Obrovcu stavljaju se izvan snage i svi njihovi poslovi smatraju se nelegitimnim, a njihove poslove preuzima Policijska uprava u Zadru.

 

1992.

* U Močilima, opština Slunj  stradali su: Kosanović Jovan (1927), Trbojević Đorđe (1934), Trbojević Ilija (1946), Trbojević Milan (1953) i Trbojević Mirjana (1971).

1994.

* Održana komemoracija hrvatskim ustaškim žrtvama na Blajburškom polju (Austrija) koje su pobijene 1945. godine od strane partizanskih jedinica NOV.

1995.

* U intervjuu listu “Vašington postu” predsjednik RSK Milan Martić rekao je da će događaji u Zapadnoj Slavoniji “otvoriti oči Srbima koji su smatrali da se može napraviti sporazum sa Hrvatima. Sad nam je jasno da je za nas jedina opcija da imamo sopstvenu državu”.

* Komandant SVK general Milan Čeleketić zatražio je od predsjednika RSK Milana Martića da ga razriješi dužnosti. Kao razlog naveo je gubljenje teritorije poslije hrvatske agresije u Zapadnoj Slavoniji.

* Održana komemorativna sjednica Sabora RH, posvećena 50. godišnjici hrvatskih žrtava Blajburga i križnog puta.

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.