D.I.C. Veritas

е-Veritas, 15.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 15. децембар

1990.

* У присуству 15 хиљада људи из јаме Бивоље Брдо код Чапљине пренешени су у Пребиловце посмртни остаци више од хиљаду српских жртава које су у другом свјетском рату убиле хрватске усташе.

* Штампани и електронски медији у Хрватској преносе садржај нацрта будућег Устава РХ: власт добивена из народа и припада народу; уводи се полупредсједнички систем; највише вриједности су слобода, једнакост и национална равноправност, сви људи су једнаки пред законом; границе РХ могу се мењати једино одлуком Сабора; Хрватска остаје унутар граница СФРЈ, али као суверена држава док се не постигне коначан договор.

1991.

* Хрватски предсједник Фрањо Туђман упутио је “посланицу мира” УН, државама и државницима свијета, подсећајући да је Хрватска одана миру.

* Вијеће безбједности УН једногласно и без расправе усвојила резолуцију 724.

* Хрватска јавност се упознала са формирањем војне јединице за посебне намјене “Зрински Франкопан”.

* Француски министар за хуманитарне активности Бернард Кушнер најавио је величанствени новогодишњи концерт у Дубровнику.

* Хрватске снаге настављају са убијањем заосталог становништва на западно славонском ратишту. На подручју општине Подравска Слатина убијени су: у Сажијама Михајлија Милан (1906), у Мркопољу Вујаклија Јела (1915), у Мијачима Тихомировић Милан(1929), у Мацутама Грабић Милорад (1933), у Секулинцима Ковачић Јован (1947)…

* На Велебиту из засједе припадници ЗНГ су убили: Латиновић Божу (1954), Кресовић Бранка (1946), Самарџија Гојка (1950) и Тинтор Момчило (1938).

1992.

* Међународни монетарни фонд (ММФ) опозвао је некадашњу СФРЈ из свог чланства. СРЈ, Хрватску, Словенију, БиХ и Македонију прогласио је наследницама постојећег југословенског улога и задужења и поставио прецизне услове за њихов евентуални пријем у чланство ове свјетеске монетарне институције.

1995.

* По повратку из Париза предсједник Хрватске, Фрањо Туђман, је на конференцији за штампу нагласио да је Хрватска остварила своје најважније циљеве, али да је мир у бившој Југославији и за мир у БиХ и за нови међународни поредак на Балкану неопходна нормализација односа између Хрватске и Србије. Међутим, он је рекао да је замјена Превлаке за дубровачко залеђе, што је југословенски услов за нормализацију односа, “неприхватљиво” за Хрватску и да је он предложио међународну арбитражу по том питању, Поред тога он је изјавио да Хрватска није спремна да чека мирну реинтеграцију Источне Славоније и да је због тога одбио захтијев генералног секратара УН о слању 9.300 припадника снага УН у ту област.

 

 

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.