D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 16. jul

1991.

* Sjednica Predsjedništva SFRJ zakazana na Brijonima otkazana je uslijed nedolaska članova Predsjedništva SFRJ: Branislava Kostića (C.Gora), Sejde Bajramovića (KiM) i Jugoslava Kostića (Vojvodina).

* Veliki broj srpskog stanovništva s područja opštine Dvor na Uni, uglavnom žene, djeca i starci, usljed vojnih sukoba jedinica hrvatskog MUP-a i pripadnika SAO Krajine evakuisani su u sela prema Glini ili preko Une u BiH.

* Srpsko udruženje “Postojbina” iz Prištine, saopštilo je da raspolaže spiskom od 330 lica albanske nacionalnosti koji su regrutovani u MUP Hrvatske ili ZNG.

1993

* Vlade RH i RSK su u Erdutu potpisale Sporazum po kome se Hrvatska obavezala da će do 31. jula povući svoje trupe sa okupiranih teritorija RSK (Ravni Kotari, Maslenica, Miljevačiki plato, HE Peruća, aerodrome Zemunik) u zamjenu za otvaranje mosta preko Masleničkog kanala i zadarskog aerodroma Zemunik.

* Vijeće sigurnosti podnijelo zahtjev Republici Hrvatskoj da odustane od puštanja u promet Masleničkog mosta.

* Šef njemačke diplomacije Klaus Kinkel priznao je da UN nisu u UNPA područijima provele u djelo ono što su Hrvatskoj obećale, ali, ipak, smatra  da Hrvatska nema pravo na jednostrane akcije.

* Na sjeverenodalamtinskom ratištu, poginuli su: Ćosić Rade (1969), Josić Željko (1961), Vujanić Radoslav (1970) kod Novigrada, Rajčević Mirko (1943) kod Smilčića i Radak Mirko (1974) u Bukoviću kod Benkovca.

* Na ličkom ratištu stradali su: Jerković Božo (1954), Plećaš Jovan (1933) u Jajićima i Obradović Nikola (1934) u Divoselu.

*Na banijskom ratištu u Taborištu, opština Petrinja stradali su: Maslovara Dragan (1948) i Krnjajić Rade (1962).

1994.

* Na zasjedanju Sabora RH (zbog bojkota opozicije bili su prisutni samo zastupnici HDZ-a ) potpredsjednik Vlade Mate Granić je o statusu UNPROFOR-a u uvodnom izlaganju napomenuo: “Nema pristajanja na sadašnju situaciju, pošto bi to značilo pristajanje na etničko čišćenje i okupaciju djela RH”, a potom je  istakao da Hrvatska “insistira na očuvanju i uspostavi demografske slike na okupiranim teritorijama prema stanju iz 1991.

 

Veritas info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.