D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.10.2022, Patrijarh srpski Porfirije osveštao u Vukovaru Saborni hram Svetog oca Nikolaja

Danas je patrijarh srpski Porfirije osveštao  u Vukovaru Saborni hram Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i obnovljeni Srpski dom, uz sasluženje više vladika Srpske pravoslavne crkve i u prisustvu predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj i brojnih vernika, kao i Ivana Ćurića, pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog.

Svečanost je upriličena uoči krsne slave Eparhije osečkopoljske i baranjske koja 17.oktobra proslavlja svog zaštitnika Svetog Stefana Štiljanovića. U obraćanju okupljenom narodu patrijarh Porfirije, koji prvi put boravi u Vukovaru, izrazio je radost što je obnovljen “Nikolajevski hram posle njegovog razaranja minama u septembru 1991. godine, ali i što je obnovljen samostan franjevačke braće u Hristu”, kao i što se obnavlja Vukovar i cela okolina.

Patrijarh Porfirije pozvao je okupljene na molitvu za “sve postradale i nestale u ratu od 1991. do 1995.godine, za postradalu pravoslavnu braću i sestre, ali i za postradale rimokatolike Hrvate”.

“Lično se molim uvek za sve postradale, palim neprestano voštanicu svoga srca za stradale u Glini, Jadovnu, Gruborima, Varivodama, Paulinom Dvoru, Voćinu, Medaku i tako redom. Jednako, međutim, molim se i palim sveću i za postradale na Ovčari, Škabrnji, Lovasu, Širokoj Kuli, Baćinu, Sotinu i mnogim drugim stratištima. Drugog puta od molitve i praštanja nemamo” rekao je Porfirije i dodao da su pred Bogom svi ljudi isti bez obzira kojem narodu i veri pripadaju.

Na kraju svečanosti, episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim uručio je patrijarhu Porfiriju orden Svetog Stefana Štiljanovića najviše eparhijsko odlikovanje. Orden Svetog Stefana Štiljanovića je dodeljen i Vladi Republike Srbije koji je primila izaslanica, narodna poslanica Sanja Lakić, prof. dr Miloradu Pupovcu i dr Vojislavu Stanimiroviću koji su se istakli u obnovi Nikolajevskog hrama i Srpskog doma.

Orden kneginje Jelene Štiljanović dodeljen je generalnom konzulu Republike Srbije u Vukovaru Aleksandru Nakiću, a arhijerejske gramate uručene su Crkveno-opštinskom upravnom odboru Vukovar, Dragomiru Babiću, Rajku Smiljaniću, Ognjenu Nikšiću, Aleksandru Radoševiću i Mirku Smiljaniću.

Svečanosti su prisustvovale i potpredsednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

 Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.