D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.10.2022, Патријарх српски Порфирије освештао у Вуковару Саборни храм Светог оца Николаја

Данас је патријарх српски Поефиирије освештао у Вуковару Саборни храм Светог оца Николаја Мирликијског и обновљени Српски дом, уз саслужење више владика Српске православне цркве и у присуству представника српског народа у Хрватској и бројних верника, као и Ивана Ћурића, помоћног бискупа ђаковачко-осјечког.

Свечаност је уприличена уочи крсне славе Епархије осечкопољске и барањске која 17.октобра прославља свог заштитника Светог Стефана Штиљановића. У обраћању окупљеном народу патријарх Порфирије, који први пут борави у Вуковару, изразио је радост што је обновљен “Николајевски храм после његовог разарања минама у септембру 1991. године, али и што је обновљен самостан фрањевачке браће у Христу”, као и што се обнавља Вуковар и цела околина.

Патријарх српски Порфирије освештао је у Вуковару Саборни храм Светог оца Николаја Мирликијског
Патријарх Порфирије позвао је окупљене на молитву за “све пострадале и нестале у рату од 1991. до 1995.године, за пострадалу православну браћу и сестре, али и за пострадале римокатолике Хрвате”.

“Лично се молим увек за све пострадале, палим непрестано воштаницу свога срца за страдале у Глини, Јадовну, Груборима, Вариводама, Паулином Двору, Воћину, Медаку и тако редом. Једнако, међутим, молим се и палим свећу и за пострадале на Овчари, Шкабрњи, Ловасу, Широкој Кули, Баћину, Сотину и многим другим стратиштима. Другог пута од молитве и праштања немамо” рекао је Порфирије и додао да су пред Богом сви људи исти без обзира којем народу и вери припадају.

На крају свечаности, епископ осечкопољски и барањски Херувим уручио је патријарху Порфирију орден Светог Стефана Штиљановића највише епархијско одликовање. Орден Светог Стефана Штиљановића је додељен и Влади Републике Србије који је примила изасланица, народна посланица Сања Дакић, проф. др Милораду Пуповцу и др Ввојиславу Станимировићу који су се истакли у обнови Николајевског храма и Српског дома.

Орден кнегиње Јелене Штиљановић додељен је генералном конзулу Републике Србије у Вуковару АЛЕКСАНДРУ НАКИЋУ, а архијерејске грамате уручене су Црквено-општинском управном одбору Вуковар, ДРАГОМИРУ БАБИЋУ, РАЈКУ СМИЉАНИЋУ, ОГЊЕНУ НИКШИЋУ, АЛЕКСАНДРУ РАДОШЕВИЋУ и МИРКУ СМИЉАНИЋУ.

Свечаности су присуствовале и потпредседница Владе Републике Хрватске АЊА ШИМПРАГА и саборска заступница СДСС-а ДРАГАНА ЈЕЦКОВ.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.