D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.11.2022, Visoki krivični sud RH: zakazano žalbeno ročište u predmetu “LORA”

Pred Visokim kaznenim (krivičnim) sudom  RH za danas je  zakazano žalbeno ročište u predmetu “Lora” protiv optuženih Tomislava Duića i Emilia Bungura, optuženih za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Županijski sud u Splitu je 6. aprila 2022. nepravosnažno osudio optužene pripadnike vojne policije  HV Tomislava Duića i Emilia Bungura za ratni zločin protiv civila (obnovljen postupak) i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.  Opt. Tomislav Duić i Emilio Bungur osuđeni su na jedinstvene zatvorske kazne u trajanju od 8 godina i šest mjeseci, odnosno 4 godine i 10 mjeseci.

Opt. Tomislava Duića, nekadašnjeg upravnika Vojno-istražnog centra, vijeće je na osnovu komandne odgovornosti u predmetu “Lora 1” osudilo na šest godina zatvora, a zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima u slučaju “Lora 2” na pet godina te mu  izreklo jedinstvenu kaznu od osam godina i šest mjeseci zatvora.

Opt. Emilio Bungur, kojem se sudilo kao čuvaru koji je sudjelovao u ratnom zločinu kako protiv civila tako i ratnih zarobljenika koji su se početkom 1990-tih godina zbivali u Lori osuđen je za “Loru 1” na tri i po godine zatvora, a za “Loru 2” na tri godine te mu je izrečena jedinstvena nepravosnažna kazna od četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.