D.I.C. Veritas

е-Veritas, 16.11.2022, Високи кривични суд РХ: заказано жалбено рочиште у предмету Лора

Пред Високим казненим (кривичним) судом РХ за данас је заказано жалбено рочиште у предмету “ЛОРА” против оптужених Томислава Дуића и Емилиа Бунгура, оптужених за ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима.

Жупанијски суд у Сплиту је 6. априла 2022. неправоснажно осудио оптужене припаднике војне полиције ХВ Томислава Дуића и Емилиа Бунгура за ратни злочин против цивила (обновљен поступак) и ратни злочин против ратних заробљеника. Опт. Томислав Дуић и Емилио Бунгур осуђени су на јединствене затворске казне у трајању од 8 година и шест мјесеци, односно 4 године и 10 мјесеци.

Опт. Томислава Дуића, некадашњег управника Војно-истражног центра, вијеће је темељем командне одговорности у предмету “Лора 1” осудило на шест година затвора, а због ратног злочина над ратним заробљеницима у случају “Лора 2” на пет година те му изрекло јединствену казну од осам година и шест мјесеци затвора.

Опт. Емилио Бунгур, којем се судило као чувару који је судјеловао у ратном злочину како против цивила тако и ратних заробљеника који су се почетком 1990-тих година збивали у Лори осуђен је за “Лору 1” на три и по године затвора, а за “Лору 2” на три године те му је изречена јединствена неправоснажна казна од четири године и 10 мјесеци затвора.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.