D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.12.2022, Saopštenje o identitetu juče identifikovanih posmrtnih ostataka u Zagrebu

Prema zvaničnom saopštenju Ministarstva hrvatskih branitelja, juče je  na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu “provedena završna identifikacija posmrtnih ostataka šest osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu”, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA, koji su i pronađeni i ekshumirani na području Vukovarsko-srijemske županije (2), Brodsko-Posavske županije (2), Požeško-slavonske županije (1) te preuzeti s područja Bosne i Hercegovine (1).

I Komisija za nestala lica Republike Srbije juče je saopštila je da je u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica, obavljena identifikacija posmrtnih ostataka dva lica srpske nacionalnosti, stradala tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, tokom akcije hrvatske vojske i policije „Bljesak“. Posmrtni ostaci obe žrtve pronađeni su 2021. godine prilikom razminiranja terena u šumi kod Okučana (1) i Šumetlici (1).

U saopštenju Ministarstva hrvatskih branitelja navode se imena samo dvojice identifikovanih “hrvatskih branitelja”, dok se ni u jednom, ni u drugom saopštenju ne navode imena ostalih identifikovanih žrtava.

Zbog Veritasova zalaganja za princip da svaka žrtva, bez obzira kojoj je strani za života pripadala, mora imati ime koje se mora javno navesti i kada se identifikuju i sahranjuju njeni posmrtni ostaci, objavljujemo osnovne lične podatke te okolnosti, način, vrijeme i mjesto stradanja dvije juče identifikovane žrtave srpske nacionalnosti, dok nam identitet ostalih identifikovanih još nije poznat.

Prema Veritasovim informacijama juče su identifikovani:

- Mitar (Krste) Bosanac, rođen 12.07.1966. godine u Donjim Cjepidlakama kod Daruvara, gdje je i živio. Poginuo je 4. maja 1995. godine na području Ivanovca u akciji “Bljesak”, a ekshumiran 2021. godine prilikom razminiranja terena u šumi kod Okučana  i

- Milan (Petra) Prodanović, rođen 02.01.1956. godine u Bučju kod Pakraca, gdje je i živio. Poginuo je 1. maja 1995. godine na Psunju, lokacija “Kriva breza”, ekshumiran 2021. godine prilikom razminiranja terena u Šumetlici.

U vrijeme pogibije obojica su bili pripadnici Zapadno-Slavonskog Korpusa (18) SVK.

Počev od 2001. iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je ukupno 1.637 posmrtnih ostatka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, uključujući i one koji su živjeli i ratovali na njihovoj strani, od čega je do sada identifikovano 1.282 posmrtnih ostatataka, dok ih još 355 čeka na identifikaciju.

Trenutno se na VERITAS-ovom spisku nestalih nalazi još 1.499 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK, među kojima je 1.068 civila, od čega 418 žena.

VERITAS trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa više od 150 posmrtnih ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji i dvadeset sedam godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju i identifikaciju.

 

U Beogradu i Banja Luci, 16. decembar 2022.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

  Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.