D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 17. novembar

1991.

* Iz skloništa “Borovo komerc” odvedeni od strane ZNG u dvorište dječijeg vrtića „Pčelica“ u Borovu, gdje su i ubijeni: Ćirić Predrag sin Đorđa, 1951. Borovo Naselje; Lukić Konstantin sin Svetislava, rođen 1940. godine u Trpinji kod Vukovara, živio u Borovom naselju; Markov Jovan sin Veljka, rođen 1933. godine u Vukovaru, živio u Borovu Naselju; Nedučić Uroš sin Arse, rođen 1943. godine u Kupiniku kod Plandišta, živio u Lužcu- Vukovar; Živković Jovan, živio u Borovom naselju.

* Lični izaslanik generalnog sekretara OUN Sajrus Vens, i podsekretar Ujedinjenih nacija Mark Gulding, sa saradnicima doputovali su u Beograd, da bi u narednih sedam dana ispitali sve mogućnosti za eventualno slanje mirovnih snaga na zaraćeno jugoslovensko područje.

1994.

* Na području Ličko Petrovo Selo – Vaganac u borbama sa pripadnicima 5. Korpusa Armije BiH poginuli su pripadnici SVK i milicije RSK: Graovac Svetozar sin Ljube, rođen 1960. godine u Varivodama kod Knina, gdje je i živio; Medoš Saša sin Živka, rođen 1972. u Biovičinom selu kod Knina, gdje je i živio; Živković Đuro sin Milana, rođen 1976. godine u Šibeniku, živio u Đevrskama kod Knina; Uzelac Novica sin Milana, rođen 1970. godine u Zalužnici kod Otočca, živio u Korenici i Danić Dejan sin Vladimira, rođen 1971. godine u Nišu, živio u Kukunjevcima kod Šida.

* Komanda Vojske RS je preko vojnih posmatrača UN uputila pismo Komandi Armije RH, u kome je rečeno: „Znamo da vi aktivno podržavate muslimanske snage u Bihaću…Ukoliko se ta aktivnost ne prekine gađaćemo zagrebački aerodrom, aerodrom Lučko i (vojnu fabriku) Zmaj“. Na ovu prijetnju sutradan je odgovorio komandant UNPROFOR-a, general Bertran de Laprel, upozorenjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću da će, ukoliko Srbi ispune ove pretnje o napadima na ciljeve u Hrvatskoj, odgovoriti NATO.

1995.

* Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Kofi Anan izjavio je da UN neće obnavljati sadašnji mandat svojim snagama, koji ističe 30. novembra već će od hrvatskih vlasti zatražiti da se privremeno odobri prelazni period, u kome će mirovne snage nastaviti svoju funkciju dok SB UN ne odluči ko će i kako preuzeti kontrolu u Istočnij Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu. Vojni stručnjaci UN su procijenili da bi za potrebe primene srpsko-hrvatskog Sporazuma o Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu bilo potrebno 9.000 vojnika.

* U obraćanju naciji predsjednik Franjo Tuđman rekao je da je u Dejtonu sa jugoslovenskom delegacijom pripremljen sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa između Hrvatske i SRJ, koji će biti potpisan poslije sporazuma o BiH i odluke o ukidanju sankcija SRJ.

* U Komitetu Vlade SRJ za prikupljanje podataka o zločinima počinjenim na tlu prethodne Jugoslavije rečeno je da se na osnovu dosad prikupljenih podataka došlo do zaključka da je nad srpskim narodom tokom najnovijeg rata izvršen genocid. Između ostalog, iznet je i podatak da je na prostorima BiH za Srbe bio otvoren 371 logor u Hrvatskoj 162, a u Sloveniji 21.

* U emisiji trećeg kanala TV mreže ITN, britanskog novinara Dermota Marihajma, pod naslovom „Velika storija“ izneta su nova otkrića o američkim tajnim operacijama u prethodnoj Jugoslaviji: CIA-nim špijunskim avionima na bračkom aerodromu, koji su, prema hrvatskom generalu Martinu Špegelju, „gotovo sigurno dostavljali informacije bosanskoj i hrvatskoj armiji „i o angažovanju penzionisanih američkih generala preko privatne agencije MPRI, što je po mišljenju novinara, imalo ulogu u brzom hrvatskom zauzimanju RS Krajine.

 

 

 Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.