D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 17. Decembar

1991.

* Savjet ministara EZ je usvajanjem nove deklaracije o Jugoslaviji odlučio da prizna nezavisnost svim jugoslovenskim republikama koje budu prihvatile Deklaraciju o kriterijumima za priznavanje novih država u Istočnoj Evropi i SSSR-u, koje je Savjet ministara usvojio istog dana. Prema ovim odlukama, jugoslovenske republike bi morale da do 23. decembra izraze svoju želju za nezavisnošću. Odličeno je da rok za njihovo međenarodno priznanje bude 15. januar.

* U Podravskoj Slatini pripadnici ZNG upali su u kuću Grkinić Stanka i Marije, i dok su oni još spavali u njih su ispalili više metaka. Grkinić Stevo (1924) je preminuo na licu mjesta a teško povređena Marica je preživjela.

* U Gornjim Gučanima, opština Podravska Slatina, ubijeni su supružnici Kljajić Dušan (1949) i Nedeljka (1953).

* U Voćinu su uhapšeni i odvedeni u Podravsku Slatinu, gdje je narađeno da se likvidiraju Radmilović Radomir (1958) i Smoljanić Gavro (1950). Porodice i dalje tragaju za njihovim posmrtnim ostacima.

U Laslovu, opština Osijek, ubijena je Aćimović Zora (1938).

1992.

* Kopredsjednici Mirovne konferencije o Jugoslaviji, Sajrus Vens i lord Dejvid Oven, razgovarali su u Zagrebu sa hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i predsjednikom predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem. Nakon ovog sasatanka lord Dejvid Oven je u Velikoj Kladuši razgovarao sa Fikretom Abdićem.

* Na Ministarskom savjetu NATO u Briselu usvojena je Deklaracija o bivšoj Jugoslaviji u kojoj je izražena zabrinutost zbog pogorašanja situacije u Jugoslaviji. Istaknuto je da je NATO spreman da preduzme odgovarjuće mjere, ali samo na zahtijev SB UN.

1993.

* Izborna komisija RSK saopštila je da nije izabran predsjednik RSK, jer nijedan kandidat nije dobio potreban broj glasova. Najviše glasova je dobio Milan Babić (49,09%). Na izbore je izašlo 236.300 građana s pravom glasa, od ukupno 289.066 upisanih u biračke spiskove. Izbori su poništeni na 12 glasačkih mjesta i ponoviće se 26. decembra.

 

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.