D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.09.2023. ŽS u Zagrebu: glavni pretres u predmetu protiv opt. Ljubomira Bajića i dr. zbog raketiranja Banskih dvora

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za glavni pretres protiv opt. Ljubomira Bajića, Slobodana Jeremića, Đure Miličevića, Čedomira Kovačevića, Ratka Dopuđa i Damira Lukića zbog krivičnog djela protiv epublike Hrvatske ubistvom predstavnika najviših državnih tijela u pokušaju i zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz iz decembra 2020. godine optuženi se terete:
“da su 7. oktobra 1991. postupali u cilju da ugroze Ustavom propisano državno i društveno uređenje i sigurnost RH ubistvom tadašnjeg predsjednika RH i znajući da će djelovanjem avio-bombama i većim brojem raketa vazduh-zemlja po gusto naseljenom centru Zagreba usmrtiti i druge osobe koje se zateknu u njegovoj blizini i prouzrokovati velika razaranje objekata”; da su “tokom oružanog sukoba oružanih snaga RH i JNA na području Hrvatske postupali prema ranije stvorenom planu zapovjednog vrha JNA s kojim je pukovnik Jeremić kao pomoćnik komandanta za vazduhoplovnu podršku u komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RV i PVO) JNA 7. oktobra 1991. upoznao general-majora Bajića koji je u to vrijeme bio zapovjednik 5. vazduhoplovnog korpusa RV i PVO te ujedno i komandant operativne grupe za borbeno komandovanje”,

Jeremić je, navodi se, istog dana helikopterom Gazela došao na aerodrom Udbina gdje je bio smejšten 105. lovačko-bombarderski avijacijski puk RV i PVO te se sastao s načelnikom štaba i zamjenikom komandanta tog puka majorom Miličevićem koji je Jeremića u skladu s Bajićevom komandom upoznao da kapetan I klase Kovačević raspolaže s obavještajnim podacima o prostorijama u kojima bi jtrebalo da se nalazi tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Miličevića se tereti da je naredio komandantu 249. lovačko-bombarderske eskadrile pri 105. lovačko-bombarderskom puku kapetanu I klase Ratku Dopuđi da kao pilot aviona Super Galeb G-4 s Kovačevićem kao kopilotom i kapetanom I klase Lukićem kao pilotom drugog aviona G-4 bombardiraju i raketiraju Banske dvore i objekte u njegovoj blizini.

Potom su, navodi se, Dopuđa, Kovačević i Lukić istog dana oko 15 sati doletjeli s aerodroma Udbina do Zagreba nakon čega je Dopuđa prema Kovačevićevim uputama avionskim bombama MK-82 bombardirao Banske dvore u kojima se Tuđman trebao nalaziti s tadašnjim predsjednicima Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i Saveznog izvršnog vijeća SFRJ Antom Markovićem.

Lukića tužilaštvo tereti da je na Banske dvore i objekte u blizini ispalio 16 raketa M-74 Munja kalibra 128 milimetara, koje su pogodile objekte u blizini Banskih dvora, ali u cilju nisu uspjeli jer je Tuđman sa svojim gostima ranije napustio prostorije.

Usljed bombardovanja i raketiranja poginuo je jedan civil, dok je jedan civil teže, a tri su lakše povređena, stoji u optužnici.
Na Banskim dvorima i okolnim objektima nastala je materijalna šteta u iznosu od gotovo 37 milijona kuna, dodaje Tužilaštvo.

Optužnica je podignuta krajem decembra 2020. godine ali nije bila potvrđena sve do 02. decembra 2022. jer su okrivljenici tvrdili da su pojedini dokazi protiv njih bili nezakoniti, osobito iskazi dijela svjedoka koji su ispitivani bez prisustva odbrane. Uz to, okrivljeni su tražili da im se sva dokumentacija iz sudskog spisa prevede na srpski jezik i ispiše ćiriličnim pismom.

Postupak protiv optuženih vodiće se u njihovoj odsutnosti jer su sva šestorica nedostupna hrvatskom pravosuđu.. Optuženi Bajić, Jeremić, Miličević, Kovačević i Dopuđa su državljani Srbije, dok Lukić ima državljanstvo Srbije i Hrvatske.

Veritas.info

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.