D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18. 12. 2022, На данашњи дан – 18. децембар

1925 – Рођен Здравко Рандић (Крк, Краљевина СХС, 18. 12. 1925-28. 7. 2010, Београд), филмски редитељ који је оставио дубок траг у историји српске кинематографије. Каријеру је започео 1953. као асистент режије у филму Далеко је сунце. Дебитовао је филмом Ципелице на асфалту 1956, а своје најзначајније филмове Опклада и Трагови црне девојке снимио  седамдесетих 20. века, по сценаријима Живојина Павловића и Александра Тишме.

1992 – Умро Војин Бакић (Бјеловар, Аустроугарска, 5. 6. 1915–18. 12. 1992, Загреб) српски вајар и сликар и један од најпознатијих Срба у Хрватској. Током Независне Државе Хрватске био је војни бегунац: добио је позив за домобранство, али се није одазвао, крио се у Загребу, уз помоћ професора Кршинића. Његову породицу су Хрвати побили у логорима Даница и Јадовно. Избегао је судбину браће, јер је његов учитељ и ментор Фран Кршинић писмено гарантовао за њега и на тај начин се сам изложио опасности. Јелена и Коста Бакић имали су шесторо деце, међу којима је било пет синова: Александар, Милан, Војин, Никола и Слободан, те једна кћи, Душанка. Александар, Милан, Никола и Слободан су убијени у логору Јадовно. Душанка је умрла 1989. године.

Бакић је аутор низа монументалних споменика посвећених антифашистичкој борби, а међу њима најпознатији су споменик на Петровој гори, армирани бетон и нерђајући челик (после операције Олуја, споменик је девастиран, однесене су многе плоче) и Споменик Стевану Филиповићу у Ваљеву (1961). Готово сви споменици који су били подигнути у Хрватској проушени су током хрватског рата за отцепљење, док је известан дао уништен после 1995. године. Споменик победе народа Славоније, нерђајући челик, село Каменска, на раскршћу путева Славонска Пожега, Пакрац, Воћин миниран 21. фебруара 1992. године, делови употребљени за израду посуђа. Споменик билогорски партизанима, бронза, село Бачковица, неколико километара од Бјеловара; бронзани партизан је миниран и претопљен 1991. године. Скинута је спомен плоча Браћи Бакић с породичне куће у Бјеловару, чак је и скинут натпис са породичне гробнице на гробљу Св. Андрија у Бјеловару.

1993 – У Загребу обновљен рад Српског привредног друштва Привредник укинутог 1946. године.

2000 – У Бриселу обновљени преговори о сукцесији бивше СФР Југославије, пошто су нове југословенске власти одустале од става да је СР Југославија једини наследник бивше државе, који је тврдо заступао бивши председник СРЈ Слободан Милошевић. Преговори су успешно завршени у мају 2001. године.

2003 – Хашки трибунал осудио Србина из БиХ Драгана Николића, званог Јенки, на 23 године затвора. Николић је признао кривицу за ратне злочине почињене над муслиманским заробљеницима у логору Сушица код Власенице, чији је командант био у лето 1992. године.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.