D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 19. Jul

1991.

* Predsjedništvo SFRJ donijelo je odluku da se jedinice JNA u roku od tri mjeseca povuku iz Slovenije i presele na teritorije Srbije i BiH.

* U maju i junu dolazi do intezivnog naoružavanja hrvatskog stanovništva na području opština Otočac i Vrhovine, 12. jula osnovan je Zbor narodne garde Otočac, i dobrovoljački odred Brinje. Srbi takođe počinju da se organizuju i da drže straže u selima. Manji incidenti na nacionalnoj osnovi postaju svakodnevni, JNA pokušava da održi krhki privid mira. Na današnji dan ubijen je, navodno iz zasjede Slavko Cetinjanin (1961) rezervni policajac, Hrvat, koji se u otočkom kraju slavi kao prva žrtva nakon Josipa Jovića, i njegovu smrt hrvatska strana uzima, kao i ostale smrti iz zasjede mladih policajaca u drugim krajevima,  za početak rata u otočkom kraju, počinilac je ostao nepoznat.

* U Petrinji je nestao Grmuša Miloš (1948), do danas nije pronađen.

1992.

* Vojni sud u Karlovcu osudio je na po 12 godina predsjednika i potpredsjednika Skupštine općine Vojnić,  Radu Gaćešu  i Nikolu Trbojevića “zbog organizovanja oružane pobune protiv Republike Hrvatske”.

* U noći 18/19 nestala je Gojković Milica (1931) iz sela Kip, do danas se vodi kao nestala.

1994.

* Hrvatski ministar spoljnih poslova Mate Granić je povodom blokade UNPROFOR-a u tzv. ružičastim zonama izjavio je da će vlasti u Zagrebu, ukoliko mirovne snage ne stanu na granice Hrvatske, „vjerovatno odlučiti da se produži mandat UNPROFOR-a“, da će se „pitanje okupiranih područja“ staviti na dnevni red Generalne skupštine UN i da u tom smislu Hrvatska „ima podršku SAD i islamskih zemalja“.

* Predsjednik Hrvatske Tuđman primio na Brijonima posebnog izaslanika glavnog tajnika UN Jasušija Akašija  i komandanta UNPROFOR-a za područje bivše Jugoslavije, generala Bertranda de Laprela a raspravljalo se o mandatu UNPROFOR-a u Hrvatskoj.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.