D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.07.2023, ŽS Osijek – Glavni pretres protiv opt. Đokice Petrovića i dr. zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Osijeku za danas je zakazano ročište za nastavak glavnog pretresa u krivičnom predmetu protiv opt. Đokice Petrovića (1962) i Siniše Kamberovića (1967) zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

ŽDO u Osijeku optužnicom od 11. novembra 2017. godine tereti ih da su 19. i 20. novembra 1991. godine u Vukovaru, Trpinji, Borovu selu i Dalju, te u Bogojevu i Sremskoj Mitrovici na području Republike Srbije, nakon što su udružene snage JNA, TO i dobrovoljaca iz Srbije zauzele Vukovar, a civili i pripadnici HV-a i MUP-a, koji su bili u skloništima u fabrici “Borovo”, u zgradama „Borovo komerca“ i „Nove obućare“ predali se snagama JNA, prvo opt. kao komadant bataljona vojne policije 12. Novosadskog korpusa JNA, a drugo opt. kao komandir prve čete toga bataljona vojne policije, iako su bili zaduženi za obezbjeđenje prostora u kojem su bili zarobljeni  hrvatski vojnici i civili, te za obezbjeđenje transporta zarobljenika do logora na podurčju Republike Srbije, a civila do područja Republike Srbije, iako su znali da pripadnici srpskih jedinica ulaze u krug skloništa “Borovo komerca” i “Nove obućare” kako bi izdvajali zarobljene hrvatske vojnike i civile, te da će sve izdvojene osobe iz transporta biti zlostavljane ili ubijene, nisu obezbjedili kolonu zarobljenika, vojnika i civila, koja se po njihovoj naredbi kretala gradom pješice, a u vozilima sve do logora na području Republike Srbije, zbog čega su takve nezakonite radnje nastavljene tokom cijelog transporta zarobljenika do logora na području Republike Srbije.

Ujedno ih se tereti da nisu poduzeli nužne mjere i aktivnosti da se počinioci zlostavljanja zarobljenih vojnika i civila kazne.

Pošto se optuženi nalaze na području Republike Srbije i trenutno nisu dostupni državnim organima RH, sudi im se u odsustvu.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.