D.I.C. Veritas

е-Veritas, 19.11.2022, Жупанијско државно одвјетништво у Осијеку: Подигнута оптужница против окривљеног 64-годишњака због ратног злочина против цивилног становништва

Жупанијско државно одвјетништво у Осијеку је 16. новембра 2022, након проведене истраге, подигло оптужницу против држављанина Републике Хрватске и Републике Босне и Херцеговине (1958) због почињеног кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва, наводи се у саопштењу тога органа објављеног 18. новембра на његовим интернетским страницама, без навођења имена опуженог.

Окривљеног 64-годишњака се терети да је као припадник милиције САО Крајине из Негославаца, 3. новембра 1991. починио наведено кривично дјело у Петровцима, које је током “оружане агресије на Републику Хрватску било окупирано од тзв. ЈНА и српских паравојних јединица”.

Терети га се да је, противно одредбама међународног обичајног ратног и хуманитарног права о заштити цивила, заједно с још најмање двојицом наоружаних припадника српских паравојних јединица, дошао у кућу цивила русинске народности (1946) ради претраге куће и проналаска оружја. Током претраге су га сва тројица малтретирали и тукли, прво на тавану породичне куће, а затим у дворишту куће пред супругом и дјецом, при чему га је окривљени, терети га се, снажно ударио ногом у међуножје услијед чега је оштећени пао на тло. Оштећеног су особним возилом одвезли у смјеру Негославаца, а сутрадан је окривљени 64-годишњак, терети га се, истим возилом и заједно с још једним непознатим припадником српских паравојних формација, довезао кући његово мртво тијело на којем су биле бројне повреде нанесене премлаћивањем.

Окривљени 64-годишњак није доступан државним тијелима Републике Хрватске.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.