D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 20. oктобар

1991.

* Генерал ЈНА Андрија Рашета изјавио да би се ЈНА могла повући из Хрватске и прије 10. децембра, ако се деблокирају касарне.

* Зверски су мучени и убијени супружници Вранеш Милан зв. Мићо (1947) и Нада (1949). Његова глава нађена је у Ријеци, а тело над Сењом. Она је убијена са више хитаца а он заклан.

* Стојић Драгомира (1952), возача осијечке фирме ИПК, одвели су из његовог стана у Осијеку непознате особе, од тада му се губи сваки траг.

1992.

* Предсједник СРЈ Добрица Ћосић и предсједник РХ Фрањо Туђман потписали су Другу женевску декларацију. Тим документом предвиђено је отварање представништва у Загребу и Београду, тачније Бироа за везу Међудржавног комитета, отварања путева, железничких пруга и телекомуникацијских веза, рјешавање питања личне својине, пензија и других проблема везаних за економску добробит људи, истраживање питања везаних за двоструко држављанство.

* Сви објекти ВЈ у саставу касарне Превлака предате су под надзор УНПРОФОР-а.

1994.

* У Салзбургу започео први судски процес за ратне злочине почињене на територији бивше Југославије. Суди се Душку Цвјетковићу, 26-годишњем Србину, кога оптужница терети за “геноциде над муслиманским становништвом”, при чему се наводи да је Цвјетковић “крив за убиство најмање једне особе” у босанском селу Кућице.

* Специјални изасланик генералног секретара УН за бившу Југославију Јасуши Акаши је на конференцији за штампу у Загребу најавио је да се ускоро очекује да мировни посредници заврше “сложен и амбициозан план” за Хрватску и да “има сигнала да се приближава мир”, као и да има информација да су се у Грацу договарале делегације Хрвата и Срба, додајући да је “уз све уважавање новинара, тајна дипломатија неопходна”.

* Током акције “Поново заједно” Виског комесеријата УН за избјеглице на територији бивше СРЈ регистровано 2.289 дјеце ратом раздвојене од родитеља”.

1995.

* СБ УН је још једном расправљао о злочинима хрватске војске и власти против Срба у РС Крајини, али је ради “равнотеже” упоредо са осудом Хрвата навео “злодела” Срба у рејону Бања Луке према несрпском живљу, нарочито у посљедње време, од када тамо дјелују паравојне групе.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.