D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.10. 2022, Županijski sud u Zagrebu – nastavak glavnog pretresa dvojici Krajišnika zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za nastavak  glavnog pretresa u krivičnom predmetu protiv Dmitrović Branka (1936) i Begović Nikole (1952) zbog krivičnog djela protiv civila i ratnih zarobljenika po optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 13. decembra 2019. godine. Ročište je evidentirano na veb-stranici ŽS u Zagrebu.

Tereti ih se da su, B. Dmitrović, kao komadant TO Kostajnica, i N. Begović, kao član štaba TO Kostajnica i komandir Vojne policije pri tom štabu, imajući na taj način formalne i stvarne nadležnosti komandovanja i nadzora nad pripadnicima svih podređenih im jedinica TO na pdručju opštine Kostajnica, od 12. pa do neutvrđenog dana u septembru 1991. godine, na području Hrvatske Kostajnice i uže okoline,  nakon što je pomenuti štab TO 12. septembra 1991. godine organizovao i proveo predaju i zarobljavanje većeg broja pripadnika MUP-a RH i ZNG-a, kao i civila na lokacijama na brdu Djed i mostu preko Une prema B. Kostajnici, te nakon što su i idućih dana  na okolnom području H. Kostajnice zarobljavani pojedini pripadnici MUP-a i ZNG-a  i civili, mještani H. Kostajnice, postupali protivno odredbame međunarodnog ratnog  humanitarnog prava, znajući da se pojedine ratne zarobljenike i civile prilikom predaje i razoružavanja izdvaja i odvodi u Menčenčane, gdje se i nalazio spomenuti štab TO, te znajući da se neke od njih i likvidira  i da se jedna od likvidacija zataškava, iako so to bili dužni, nisu ništa preduzeli da nezakonite radnje svojih podređenih zaustave i spriječe, a počinioce kazne, svjesni da će se ovakvi nezakoniti postupci prema zarobljenim civilim i pripanicima MUP-a i ZNG-a nastaviti, kao i da im je upravo zbog tih propusta ugrožen fizički i psihički integritet, zbog kojih propusta su njima podređene osobe nastavile s takvim protupravnim radnjama, pa je tako usmrćeno osam ratnih zarobljenika i dvoje civila na lokaciji Plavićevac te jedan civil i jedan pripadnik ZNG-a na lokaciji Babina Rijeka, dok se jedan pripadnik rezervnog sastava MUP-a i jedan civil, nakon zarobljavanja i kraćeg boravka u dijelu H. Kostajnice pod nazivom Tirol, do danas vode kao nestale osobe.

Predhodno ročište za glavni pretres održano je 13. oktobra ove godine. Optuženi su nedostupni hrvatskom pravosuđu pa im se sudi u odsustvu.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.