D.I.C. Veritas

е-Veritas, 20.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 20. новембар

1991.

* На подручју Осијека нестала Обрадовић Љиљана кћи Здравка, рођена 1946. године у Тењи, живјела у Осијеку. Њени посмртни остаци ексхумирани су са Новосадског гробља и предати Управи за заточене и нестале РХ 27.04.2009. пошто јој је породица живјела у Хрватској и изразила жељу да њене посмртне остатке сахрани у породичну гробницу на гробљу у Осијеку.

* У Кричкама код Новске од стране ЗНГ РХ убијен Шеатовић Јован син Петра, рођен 1906. године у Кричкама, гдје је и живио. За његовим посрмтним остацима се још трага.

* У Дивошу код Осијека од припадника ЗНГ РХ убијени су: Ђаковић Родољуб, рођен 1931. године у Дивошу; Гашпаровић Зоран син Петра, рођен 1965. године у Осијеку, живио у Даљу; Јавор Здравко син Савана, рођен 1967. године у Даљу; Ратковић Тихомир син Радослава, рођен 1968. у Осијеку, живио у Шабцу и Згоњанин Миленко син Милана, рођен 1955. у Дивошу.

* У Ували код Врховина на борбеном задатку као припадници ТО погинули: Грбић Слободан син Буде, рођен 1960. године у Горњим Врховинама; Јеловац Божидар-Божо син Милана, рођен 1939. године у Врховинама; Радић Мићо син Петра, рођен 1971. године у Оточцу; Срдић Милан син Дане, рођен 1966. у Врховинама; Узелац Никола син Николе, рођен 1965. године у Врховинама.

* У својој кући у Винковцима је из ватреног оружја од стране припадника ЗНГ РХ убијен Ђокић Петар син Будимира, рођен 1936. године у Подрињу код Винковаца, живио у Винковцима.

* У Антуновцу из подрума његове куће ЗНГ РХ одвеле Новаковић Јована сина Теодора, рођен 1937. године у Антуновцу гдје је и живио. Међу оонима који су га одвели били су и његове комшије Зденко Понграц, Жељко Затериниј и Стево Шерић. Петнаестак дана касније његовој супрузи је речено да је убијен са 6 метака. Сахрањен је на централном гробљу у Осијеку.

* ЈНА је преузела контролу над Вуковаром. Насатвљају се тешки сукоби око Осијека.

* Италија, Њемачка и Аустрија најавиле су да су спремне да признају Словенију и Хрватску и прије ЕЗ.

* Уставни суд Југославије, привремено је забранио примјену Одлуке Сабора РХ о раскиду државотворне везе са СФРЈ донешену 8. Октобра 1991.

1992.

* Хрватски заповједник “Јужног бојишта”, генерал збора Јанко Бобетко, именован је за начелника Главног стожера Хрватске војске, саопштено је у Загребу. Одлуку о томе је, како је саопштено донио предсједник Хрватске Фрањо Туђман. Истовремено, генерал збора Антон Тус, који је до сада обављао функцију начелника Главног стожера Хрватске војске, именован је главним војним савјетником предсједника Републике.

* Послије првог кола на свјетском шаховском првенству у Добрецину (Мађарска) репрезентација Југославије је, на приговор Хрватске и уз енергично залагање свјетског шампиона Каспарова, искључена из Даљег такмичења.

1994.

*Специјални изасланик генералног секретара УН Јасуши Акаши и командант УНПРОФОР-а генерал Де Лапрел су издали саопштење, у коме су оштро осудили РСК због напада на Бихаћ.

*Послије овлашћена СБ УН НАТО-у, да из ваздуха напада циљеве на територији РСК, УНПРОФОР је за 18.000 припадника својих јединица у БиХ подигао стање приправности до пуног, “црвеног” нивоа. То је исто учињено и за 13.000 припадника УНПРОФОР-а, у РСК. Сав женски персонал УНПРОФОР-а, је повучен у Загреб. Тим поводом је један официр снага УН у Топуском рекао “Страхујемо од српске одмазде ако НАТО нападне аеродроме у Удбини.”

1995.

* Шефови дипломатије СРЈ и Хрватске, Милан Милутиновић и Мате Гранић, су у Дејтону потписали Споразум о тражењу несталих лица на територији једне и друге земље, тј. о формирању заједничке комисије која ће се бавити тим питањима.

* Међународни суд за ратне злочине за бившу Југославију у Хагу саопштио је да су по његовом налогу холандске власти ухапсиле једног Муслимана из БиХ, против кога се води истрага за ратне злочине почињене против Срба. Замјеник јавног тужиоца овог Суда је у изјави за сплитски лист “Ферал Трибјуне” наговестио могућност подизања оптужница против “крупних риба”, рекавши да се истрага сада концентрише на Пакарачку пољану и на могућне злочине у Западној Славонији и Книну.

* Министар спољних послова Њемачке, Клаус Кинкел, саопштио је да ће Њемачка Влада послије потписивања мировног споразума позвати све зараћене стране из предходне Југославије у Бон на конференцију о разоружању региона.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.