D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.12.2022, Počasnom bleiburškom vodu 200.000 proračunskih kuna

Za sanaciju oštećenja na spomen području na Bleiburškom polju, gdje su se do zabrane austrijskih vlasti održavale komemoracije poginulim pripadnicima ustaške vojske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 200.000 kuna (oko 27.000 eura)

Među 97 organizacija koja su dobile 5,7 milijuna kuna, odnosno 756.000 eura za programe i projekte organizacija hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama, nalazi se i Počasni bleiburški vod. Ova je udruga pod vodstvom osuđenog ubojice Ante Vukušića za sanaciju oštećenja na spomen području na Bleiburškom polju dobila 200.000 kuna. Odluku o dodjeli novca donio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Zvonko Milas, na temelju javnog poziva.

Radi se o gotovo najvišem iznosu koji je Središnji ured dao za ovu svrhu. Najveća dodijeljena cifra iznosi 250.000 kuna, a pravo na nju ostvarilo je Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka iz SAD-a, a najmanja dodijeljena cifra iznosi 8.000 kuna, a dobila je Hrvatska zajednica u Italiji za projekt “Noć hrvatskog filma i novih medija” u Milanu.

Kako nije precizirano na kakva oštećenja na spomen području se misli, nije jasno što će ova neoustaška organizacija sanirati na Bleiburgu. Sigurno je da bi najradije vratili hrvatski grb s prvim bijelim poljem, koji je prije pola godine nakon dužeg natezanja s tom udrugom koja je organizirala komemoracije na Bleiburškom polju odnosno ustaške derneke, sa spomenika skinula kotarska austrijska vlast u Koruškoj jasno poručivši što misli o onome što se svaki svibanj događalo tamo.

Odbor za unutarnje poslove austrijskog parlamenta zatražio je sredinom ožujka od ministra unutarnjih poslova službenu zabranu održavanja komemoracije u Bleiburgu, uz dozvolu za održavanje misa. Komemoracija se zbog toga preselila u Udbinu i na zagrebački Mirogoj.

Godinu ranije austrijska vlada je donijela odluku o zabrani dodatnih obilježja povezanih s ustaškim režimom, poput zastave i grba Hrvatskih obrambenih snaga (HOS). “U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima. No pokazalo se da se na skupu u Bleiburgu/Pliberku ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama nego i simboli novih fašističkih organizacija poput nasljednice ustaške organizacije ‘Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)’. Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove simbole”, stajalo je u saopćenju stranke Zeleni.

 

Izvor: Portal Novosti

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.