D.I.C. Veritas

е-Veritas, 20.12.2022, ЖС у Осијеку: сједница оптужног вијећа против опт. Војислава Медића због ратног злочина

Пред Жупанијским судом у Осијеку заказана је сједница оптужног вијећа против опт. Војислава Медића (1956), убог кривичног дјела ратног злочина против ратних заробљеника.

Жупанијско државно одвјетништво (тужилаштво) у Осијеку, оптужницом од 27. јула 2022. терети га да је од средине новембра 1991. године па до 14. августа 1992, на подручју Републике Србије, током оружаног сукоба на територији Републике Хрватске између регуларних оружаних снага хрватске војске и полиције с наоружаним паравојним формацијама побуњених Срба и снагама ЈНА, на напуштеној сточној фарми у близини мјеста Стајићево, у дијелу Казнено-поправног дома Сремска Митровица и у Нишу, основани логори у које је с подручја Републике Хрватске доведено и заточено више стотина заробљених припадника оружаних јединица Републике Хрватске, као један од испитивача у тим логорима поступио противно правилима међународног ратног и хуманитарног обичајног права о поступању с ратним заробљеницима, тако да их је приликом испитивања физички злостављао, излагао их увредљивим и понижавајућим поступцима, при чему им је задавана физичка и психичка бол и тиме их присиљавао да дају исказе који су њему одговарали, те да је давао одобрење присутним стражарима да их туку, што су они и чинили, а приликом испитивања је говорио да пазе што ће рећи показујући им претучене чланове породице.

Према Веритасовим сазнањима у овом предмету је у септембру била одржана сједница оптужног вијећа које је, по приједлогу одбране, оптужницу вратило у фазу истраге на дораду.

Оптужени се од 11. јуна 2022. налази у истражном затвору Жупаниијског суда у Осијеку, што значи да му се суди у присуству.

Рочиште за нову сједницу оптужног вијећа у овом предмету није ни оглашена на интернетској страници ЖС у Осијеку.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.