D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 21. februar

1990.

* Na sjednici sva tri vijeća, Sabor RH, usvojio je Rezoluciju o prihvatanju postupka za razdruživanje SFRJ o mogućem udruživanju u savez suverenih republika.

1991.

* U saopštenju njemačkog Bundestaga povodom dešavanja u Jugoslaviji navodi se između ostalog. “Njemačka je zainteresovana za očuvanje Jugoslavije jer njezin raspad ne bi mogao biti u interesu Evrope”.

* Sabor Republike Hrvatske odlučio da se na teritoriju Republike Hrvatske ne može primijeniti niti jedan zakon, propis ili akt, kao ni jedna odredba saveznog Ustava ako bi to narušavalo njezin suverenitet i teritorijalnu cjelovitost.

* Predsjednik Republike Hrvatske i Sabor ovlašteni da bez njihove saglasnosti savezni organi ne mogu u Hrvatskoj utvrditi “postojanje izvanrednih prilika, izvanrednog stanja ili narediti upotrebu oružane sile u miru.”

1992.

* SB UN u Njujorku usvojio je jednoglasno Rezoluciju 743 kojom se upućuju mirovne snage (14.000 vojnika) u Jugoslaviju pod nazivom UNPROFOR.

* Patrijarh SPC gospodin Pavle izjavio je “Ruskom vjesniku” da su Srbi u Hrvatskoj bili izloženi političkom i oružanom pritisku, pa su morali da se brane od nasilja.

Pelengić Mirko (1946) je iz svoje porodične kuće u Bjelovaru krenuo na posao u Drvnu industriju Bjelovar u Česmi kad mu se izgubio svaki trag. Supruga je danima pokušavala da sazna šta se dogodilo, nakon mukotrpne portage i obraćanja brojnim višim instancama pozvana je na identifikacaju 26.04.1994. u lokalnu mrtvačnicu. Prepoznala je da se radi o njenom suprugu ali nikakvu popratnu dokumentaciju o uzroku smrti nije dobila.

* Hrvatska vlada zahtijeva od svih međunarodnih subjekata puno poštovanje mišljenja arbitražne komisije Mirovne konferencije, prema kojem se granice Republike Hrvatske smatraju državnim granicama, prema međunarodnom javnom pravu.

* Javno tužilaštvo u Osijeku podnijelo je zahtjev za provođenje istrage protiv 60 osoba koje su sudjelovale u ratu protiv Hrvatske.

1993.

* Ministar unutrašnjih poslova RSK Milan Martić izjavio je da je smjena lokalne vlasti u Vukovaru, u kojoj je učestvovao Željko Ražnatović – Arkan, izvršena na nelegalan način, sa sračunatim političkim ciljevima. Rekao je takođe, da je komandant Srpske vojske RSK general Mile Novaković naradio da se Arkan, zbog mješanja u politiku i zbog nekoretnog odnosa prema lokalnom stanovništvu, povuče sa teritorije RSK. Vlada RSK , naprotiv, tvrdi da je smjena vlasti u Vukovaru izvršena potpuno legalno.

1995.

* Članovi Spoljnopolitičkog odbora Danskog parlamenta su, razmatrajući situaciju u bivšoj Jugolsaviji, zaključili da bi Hrvatskoj trebalo uvesti sankcije ako ostvari prijetnju da će uskratiti gostoprimstvu UNPROFOR-a, piše u svom najnovijem broju danski list “Jilinds posten”.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.