D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 21. mart

1990.

* Na području Ravnh Kotara, između sela počele su da se organizuju seoske straže, koje su držali naoružani mještani, presretali su automobile i redovne autobuske linije.

1991.

* Na proširenoj sjednici Predsjedništva SFRJ (7. JU samit) postignut je dogovor da predsjednici republika započnu pregovore o budućnosti Jugoslavije.

1992.

* Poslanici Skupštine RSK na zasjedanju u Kninu, usvojili su odluku o uspostavljanju deset sudskih centara i tri okružna, sa sjedištem u Glini, Kninu i Belju. Odlučeno je da Vrhovni sud RSK privremeno preseli u Vukovar.

* U saopštenju Saveznog sekreterijata za informacije rečeno je da se “Skoro million građana Jugoslavije nalazi u raseljenju”.

* U Pečuju, u Mađarskoj, potpisan je sporazum između hrvatske Vlade i Jugoslavenske armije o zamjeni zarobljenika po načelu ”svi za sve”.

* U Malom Rastovcu, opština Pakrac, u svojoj kući je ubijen Glumbić Lazo (1941). Iako postoje indicije koje ukazuju ko je  počinilac ubistva, ubica je ostao nekažnjen.

* U Šumetlici, opština Pakrac, Hrvatski vojnici ušli su u kuću Batić Boška (1941) , izveli ga ispred kuće i ubili. Za zločin niko nije odgovarao

1993.

* Posrednici u Ženevskim pregovorima Okun i Ahrens predlažu da se sva Hrvatska vojska povuče s Maslenice.

Na benkovačkom ratištu u okviru akcije “Maslenica”u Škabrnji stradali su: Đurić Dušan (1971), Kebet Saša (1966) i Novaković Nikola (1954), a u Kašiću stradao je Romić Branko (1957).

 1995.

* Planovi za povlačenje plavih kaciga pretvaraju se, zapravo, u planove za intervenciju na Balkanu i stoga, makar se čini da će snage UN-a ostati i u Hrvatskoj i u BiH poslije 31. marta planovi NATO-a za brzo izvlačenje snaga UN izrađuju se sve užurbanije.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.