D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 21. maj

1991.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman nakon povratka iz Ukrajine izjavio je: “Ako se za mjesec dana ne donese odluka o savezu suverenih država, Hrvatska će donijeti odluku o izlasku iz SFRJ.”

* Nedaleko od Jospidola miniran je dalekovod, što je dovelo do prekida  u željezničkom saobraćaju na relaciji Zagreb-Split

1992.

* Napadnom akcijom Hrvatska vojska je preuzela kontrolu nad selom Čepukiće. Ova napadna akcija je izvedena u okviru tzv. šire akcije “Spaljena zemlja” kojom je postepeno Hrvatska vojska preuzimala  kontrolu nad dubrovačkim zaleđem i prešla da djeluje na područje Istočne Hercegovine.

1993.

* Vlada SRJ izrazila je neslaganja s namjerom SB UN da osnuje međunarodni sud nadležan isključivo za ratne zločine na tlu nekadašnje Jugoslavije. Po mišljenju Vlade SRJ, Savjet Bezbjednosti nema ovlašćenja u ovoj stvari. Jugoslavija je prihvatila sve norme međunarodnog humanitarnog prava kao sopstveno zakonodavstvo i ne vide opravdanje da se ovom problemu prilazi selektivno, a ne univerzalno.

* Do Sporazuma o prekidu vatre i svih neprijateljstava u zaleđu Zadra i južnom zaštićenom području UN u Hrvatskoj, koji je trebalo da bude potpisan u Topuskom, nije došlo zbog nedolaska Mile Novakovića.

1995.

* Predsjednik Vlade RSK Borislav Mikelić izjavio je, povodom odluke Skupštine RSK o ujedinjenju sa RS, da o tome “treba dobro razmisliti”. Po njegovoj ocjeni ne treba dozvoliti da se RSK utopi u RS i da na taj način i Krajina potpadne pod međunarodne sankcije.

* Predstavnik Crvenog krsta rekao je da se situacija sa izbjeglicama iz Zapadne Slavonije smiruje i da je na teritoriji SRJ prihvatanje odlično organizovano. Od 4.000 izbjeglica koje su došle na granicu SRJ, 2.000 ih je otišlo u Istočnu Slavoniju.

* Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman primio je u Predsjedničkim dvorima predsjednika Međunarodne parlamentarne unije dr Ota fon Habsburga, koji mu je predložio uspostavu hrvatskog ministarstva za evropska pitanja.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.